latinica  ћирилица
14/08/2017 |  15:38 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Muke po ambroziji (VIDEO)

Zbog pojačanog cvjetanja ambrozije sredinom avgusta u bijeljinskom Domu zdravlja više je i pacijenata sa simptomima alergije. Svakodnevno se, samo u Bijeljini, ljekarima javi pet-šest pacijenata koje muči alergija. Ambrozija je jedan od najopasnijih alergena, a uprkos svim akcijama ekologa i komunalne policije, teško se uništava.
Ambrozija - Foto: RTRS
AmbrozijaFoto: RTRS

Ankica Stevanović već osam godina muku muči sa alergijom na ambroziju. Uprkos lijekovima, stanje se kaže pogoršava.

- Alergija se najviše manifestuje kroz natečene, crvene oči, curenje nosa, te jako gušenje. Dešava se čak da moram na hitnu, na injekcije, zbog otečenih glasnih žica - kaže Ankica.

Ambrozija je jedan od najjačih alergena, a samo 20 polenskih čestica u kubnom metru vazduha dovoljno je da izazove teške alergije, što je tri puta manje od broja čestica drugih polenskih biljaka. Zdravstvene tegobe imaju mnogi građani.

U Domu zdravlja u Bijeljini kažu da je broj pacijenata sa simptomima alergije na ambroziju u porastu. Simptomi su slični gripu, ali bez temperature, i javljaju se sezonski. Postoje lijekovi, kao i savjeti za oboljele.

- Oboljelima se savjetuje izbjegavanje boravka na otvorenom u ranim jutarnjim i prijepodnevnim časovima, a provjetravanje prostrija treba da se obavlja u poslijepodnevnim časovima - poručuje dr Aleksandra Mijatović.

Neuništavanje ambrozije u dvorištima i na javnim površinama koje kontroliše Komunalna policija i poljoprivredna inspekcija, kažnjivo je po Pravilniku o komunalnom redu.