latinica  ћирилица
14/08/2017 |  15:44 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

Viteškim nadmetanjima i trkama konja završena Nevesinjska olimpijada (VIDEO)

Na Bratačkom Lugu kod Nevesinja, viteškim nadmetanjima i trkama konja, završena je 142. Nevesinjska olimpijada.
Nevesinjska olimpijada - Foto: RTRS
Nevesinjska olimpijadaFoto: RTRS

Trke konja u kategorijama brdsko-planinskih, arapskih i punokrvnih grla i ove godine privukle su najviše pažnje. Brojni posjetioci, ne samo iz Hercegovine, uživali su i u ostalim tradicionalnim disciplinama.

Takmičenje svih takmičenja i zaštitni znak Olimipijade- trke konja- i ove godine bile su kruna sedmodnevnih viteških i sportskih nadmetanja. Najuspješniji je bio konjički klub "Potkovica" iz Bileće, čija su grla trijumfovala u dvije trke.

Na Bratačkom Lugu održana su viteška i sportska nadmetanja- od onih uobičajenih, skok u vis i dalj, bacanje kamena s ramena, do onih tipičnih samo za Nevsinjsku olimpijadu, poput penjanja na stub, skakanja na mijeh.

Od 15 atraktvnih disciplina najviše pažnje uvijek privuče potezanje konopa. I ne čudi, ako se zna da svaki od takmičara ima u prosjeku 160 kilograma, a da ovo interesantno povlačenje sa jedne na drugu stranu, traje i po nekoliko minuta.

Nevesinjska olimpijada zaštitni je znak Nevesinja i manifestacija sa najdužom tradicijom. Zato je zadatak organizatora da održe kontinuitet i da kvalitetom budu zalog za svaku narednu godinu. Hercegovačku dobrodošlicu i dobru zabavu i ove godine prepoznali su brojni posjetioci.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović kaže da Nevesinjci s ponosom njeguju tradiciju dugu 142 godine i da se trude da svake godine obogate program ove manifestacije.

Za pobjednike u svim disciplinama opština je obezbijedila novčane nagrade.