latinica  ћирилица
14/08/2017 |  18:45 | Autor: RTRS

Kakvu vodu pijete?

U pijaćoj vodi može se naći mnoštvo štetnih materija, poput tragova fenola, farmaceutskih lijekova, pesticida, herbicida, olova, azbesta, nitrata, čak i radioaktivnog otpada.

Kada iz slavine poteče mliječno-bijela tečnost specifičnog mirisa, svi znamo da je u pitanju hlor, koji se koristi za dezinfekciju, ali i on zagađuje vodu.

Od teških metala, najčešće je prisutno olovo, naročito u starim zgradama, gdje voda teče kroz olovne cijevi i upija ga. Ovaj opasan element na duže staze može da ošteti centralni nervni sistem i reproduktivne organe, negativno utiče na krvni pritisak, uzrokuje anemiju i oštećenje bubrega. Opasna je i živa, koja je često prisutna u dvorišnim bunarima, a u gradskom vodovodu je uklanjaju.

Mnogi zato kupuju flaširanu vodu, a dobro bi bilo i da nabavite kvalitetan filter za prečišćavanje, koji omekšava vodu, posjeduje UV sterilizator, nanofilter, jonoizmenjivače... Mnogi modeli mogu da se ugrade u slavine. Aktivni ugalj je osnovni element svakog filtera, a dobija se postupkom zagrijavanja, pa postaje porozan i kao sunđer upija štetne komponente. Na ovaj način rješavate i problem tvrde vode, koja nastaje zbog promjene u pritisku i temperaturi, oslobađa se ugljen-dioksid, a kalcijum se taloži u obliku kristala i stvara se kamenac. Ako se svakodnevno koristi, negativno utiče na zdravlje i na posuđe i aparate u kući. Omekšavanje se vrši izmjenom jona pomoću magneta koji ne mijenjaju hemijski sastav vode.

Problem kod filtera za vodu je to što uz štetene materije odstranjuje i minerale, prije svega kalcijum i natrijum. Ni kuvanje vode prije upotrebe nije poreporučljivo jer uništava samo dio bakterija, a ne teške metale i druge štetne supstance.

Izvor: Večernje novosti