X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/08/2017 |  09:05 ⇒ 09:06 | Izvor: RTRS

"Spejs iks" lansirao novu kapsulu, sladoled stiže na Kosmičku stanicu

Kapsula kompanije "Spejs iks" uspešno je lansirana ka Međunarodnoj kosmičkoj stanici, noseći tone materijala za naučne eksperimente, ali i sladoled, javlja agencija AP.
„Spejs iks“ lansirao novu kapsulu, sladoled stiže na Kosmičku stanicu - Foto: RTS
„Spejs iks“ lansirao novu kapsulu, sladoled stiže na Kosmičku stanicuFoto: RTS

Korporacija Ilona Maska jedna je od dvije privatne transportne kompanije angažovane od strane Američke agencije za istraživanje svemira (Nasa).

Kao što je uobičajeno za ovakve “kargo letove“, buster-raketa odbačena sa kapsule nedugo po poletanju sa kosmodroma Kejp Kanaveral sletjela je na tlo - sve u sklopu dugoročnih nastojanja “Spejsi ksa“ da reciklira rakete i smanji troškove.

Najveći dio oko 2,9 tona tereta, koji će do Međunarodne kosmičke stanice stići u srijedu, namenjen je naučnim eksperimentima.

U teretu je ovoga puta i više vrsta sladoleda, kao i 20 miševa koji će se u “Spejs iksovoj“ kapsuli “dragon“ živi vratiti za oko mjesec dana, navodi AP.

Sladoledu će se naročito obradovati američka astronautkinja Pegi Vitson, koja se u orbiti nalazi od novembra, a predviđeno je da se kući vrati početkom septembra. Novopridošli američki kosmonaut Randolf Bresnik sljedećeg mjeseca puni 50 godina.

Miševi predstavljaju dio naučne studije čiji je cilj bolje razumijevanje problema sa vidom koje ima određeni broj muškaraca astronauta.

Kako agencija navodi, naučnici će proučavati pritisak u očima glodara, kao i kretanje tečnosti u njihovim mozgovima.

Mjesec dana boravka miševa u svemiru uporedivo je sa periodom od tri godine kada je riječ o ljudima, navodi vođa eksperimenta Majkl Delp, naučnik državnog univerziteta na Floridi.

Izvor: Tanjug