latinica  ћирилица
16/08/2017 |  08:44 | Autor: RTRS

Urugvaj prodaje nacističkog orla vrijednog 50 miliona dolara

Bronzana statua nacističkog orla visine 2,74 metra mogla bi, prema nekim procjenama, da dostigne cijenu i do 50 miliona dolara, kada se bude našla na aukciji u Urugvaju.
Nacistički orao - Foto: Screenshot
Nacistički oraoFoto: Screenshot

Statua koju je biznismen Alfredo Etchegaray izvukao iz mora, nalazila se u skladištu koji je čuvala Urugvajska mornarica još od 2006. godine.

Video snimak koji je Etchegaray objavio prošle sedmice prikazuje momenat izvlačnja statue sa olupine njemačke oklopne krstarice Graf Spee, koju je nedalko od urugvajske obale, nakon Bitke kod La Plate, 1939. godine potopila britanska mornarica.

Vrhovni sud je donio odluku da orao težine oko 300 kilograma pripada državi, ali da prilikom aukcije polovina profita ostvarenog od prodaje pripada Etchegaray.

Uprkos tome, aukcija nikada nije održana. Na prijedlog Јorgea Gandinija, opozicinog političara konzervativne stranke Partido Nacional, aukcija bi uskoro trebalo da bude održana.

On je pred budžetskom komisijom iznio mišljenje da orao ne bi trbalo više da stoji u magacanu, pošto njegova prodaja može da doprinese finansijskim potrebama države. Gandini, međutim, smatra da statuu ne bi trebalo prodati "naci fanaticima", već muzeju.

Izvor: Fokus.ba