latinica  ћирилица
16/08/2017 |  08:48 ⇒ 17/08/2017 | 07:54 | Autor: RTRS

Milinović: RTRS podržava ideju o snimanju filma o Radovanu Karadžiću (VIDEO)

Radio-televizija Republike Srpske rado će stati iza ideje o snimanju igranog filma o Radovanu Karadžiću, rekao je za "Novosti" generalni direktor RTRS-a Draško Milinović. Ideju o snimanju filma o prvom predsjedniku Srpske podržala je i Karadžićeva porodica, ali i građani.
Draško Milinović - Foto: RTRS
Draško MilinovićFoto: RTRS

Radio-televizija Republike Srpske rado će stati iza ideje o snimanju filma o Radovanu Karadžiću, rekao je to za “Večernje novosti” generalni direktor naše kuće Draško Milinović i poručio da je RTRS spreman da se upusti u realizaciju ovakvog projekta.

"To je veoma ozbiljan posao koji bi zahtijevao jaku produkciju, vrijeme, kvalitetan scenario i režiju, bez kojih nema nijednog filma. Ukoliko bi se napravio dobar scenario i složile sve kockice, RTRS je spreman da produkciono, tehnički i tehnološki stane iza toga sa svojim kapacitetima", naglasio je Milinović.

Ideju  o snimanju filma podržavaju Karadžićeva kćerka, Sonja Јovičević Karadžić, i njegov advokat, Goran Petronijević. Smatraju da je film trebalo snimiti i ranije. Iako je ideja zaživjela u vrijeme kada je turska produkcija krenula snimanje serije o Aliji Izebegoviću, njegovi bližnji poruču da se Karadžić i Izetbegović nikada se smiju porediti.

"Mislim da bismo to trebali da uradimo svakako sebe radi i budućih generacija, radi istorije, pravde, dokazivanja istine o nama, o Radovanu i nastanku Republike Srpske i svima koji su se borili za Srpsku i dali živote”, istakla je Sonja Karadžić Јovičević.

"Doktor Radovan Karadžić je istorijska ličnost, i po svom životu i pogotovo u onom ratnom i poslijeratnom vremenu kao i ovom haškom. On je stvarno jedna velika i neicrpna inspiracija za nekoga ko bi htio da napiše jedan dobar scenario”, dodao je Petronijević.

Ovakvu ideju podržavaju i građani Srpske, uz poruku da bi se prava istina o nastanku Srpske trebalo da prikaže i na ovaj način. Naglašavaju da, ako se može snimati serija o Aliji Izetbegoviću, bilo bi pošteno da se snimi i o Radovanu Karadžiću.

Sigurni su da će, ako dođe do realizacije ideje, Radovan Karadžić biti prikazan kao pozitivna istorijska ličnost, koja zaslužuje da se na filmskom platnu prikažu život, rad i odluke koje je donosio u najtežim okolnostima po srpski narod.