X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
17/08/2017 |  09:35 | Izvor: RTRS

Zaboravite na dijete: Ovo je pravi put ka mršavljenju

Nije lako pridržavati se bilo kakvog restriktivnog režima ishrane, ali nekada za tim nema ni potrebe.
Hrana (Foto: Thinkstock) -
Hrana (Foto: Thinkstock)

Umjesto da iz ishrane izbacujete cijele grupe namirnica ili smanjujete kalorijski unos do tačke gladovanja, bilo bi bolje da usvojite nekoliko jednostavnih pravila koja su karakteristična za najbolje režime ishrane.

Malo toga se postiže na brzinu

Nema sumnje da "brze" dijete mogu da daju rezultate – ali najbolje među njima od vas zahtijevaju strpljenje. Ako suviše brzo smršate, to vjerovatno znači da gubite mišićnu masu.

Zato ne postavljajte sebi previsoke ciljeve – dobri rezultati potiču od realnih očekivanja. Teško da cijelog života možete da budete na salatama i zelenim sokovima.

Napunite tanjir povrćem

Iako nisu svi spremni da postanu pravi vegetarijanci, zasnivanje ishrane uglavnom na biljnim namirnicama (voću, povrću, mahunarkama, koštunjavom voću i žitaricama od celog zrna) donosi velike prednosti za zdravlje, uključujući i vašu figuru.

Ako ne možete da se odreknete mesa, razmislite o tome da postanete fleksibilni vegetarijanac (npr. ponedjeljkom bez mesa) kako biste na najbolji način iskoristili prednosti koje donose biljne namirnice.

Јedite hranu, a ne kalorije

Nije tajna da prerađevine sadrže mnogo tajanstvenih sastojaka koji mogu da budu prepreka mršavljenju. Ovo možda zahtijeva malo više vremena, ali birajte pravu hranu i sami pripremajte obroke – tako ćete tačno znati šta unosite u organizam (i nećete morati da brojite kalorije).

Primjenjujte kontrolu porcija

Očigledno je da velike porcije mogu da vas navedu da pojedete više – ali one takođe podstiču unos hrane bez razmišljanja, a to je navika koje ćete se teško osloboditi. Uvijek koristite male tanjire i pribor kako biste uzimali manje zalogaje i svjesno žvakali hranu. Ako jedete dok ne budete siti, velike su šanse da ste se prejeli.

Više se krećite

Ovo nije savet vezan za dijetu, ali postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine je nemoguće bez vježbanja. Redovna fizička aktivnost će vas približiti cilju kad su u pitanju sagorijevanje kalorija i razvoj mišića.

Međutim, to nije jedini razlog zašto vježbanje treba da bude dio vašeg svakodnevnog života. Vežbanje čini čuda za vaše mentalno zdravlje i opštu dobrobit, a i povezano je sa dužim životnim vijekom.

Dugoročne promjene načina života

Zaboravite na dijete i posvetite se uvođenju sitnih promena u načinu života svakog dana. Neka vam doručak bude prioritet, izbjegavajte dugo sjedenje, spavajte dovoljno i, što je najvažnije – promijenite način na koji razmišljate o mršavljenju, Tek tako možete u potpunosti da promijenite način na koji razmišljate o hrani, i to zauvijek.

Izvor: Danas.rs