X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
17/08/2017 |  13:50 ⇒ 13:55 | Izvor: RTRS

Melburn i dalje najpogodniji za život

Melburn je sedmu godinu uzastopno vodeći na listi svjetskih gradova koji su najpogodniji za život, a terorizam i diplomatske tenzije pogoršavaju životne uslove širom planete, navodi se u godišnjem izvještaju nedjeljnika Ekonomist.
Melburn (foto:ullhdoboi.ru) -
Melburn (foto:ullhdoboi.ru)

Australijski grad je prvi na listi od 140 gradova, neznatno ispred Beča, dok kanadski gradovi Vankuver, Toronto i Kalgari kompletiraju listu vodeće petorke.

Gradovi su rangirani na osnovu nekoliko kategorija: stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i životna sredina, obrazovanje i infrastruktura, prenio je AFP.

Na listi najbolje rangirani gradovi srednje veličine iz bogatih zemalja.

"Oni mogu da pruže spektar rekreativnih aktivnosti bez visoke stope kriminala i preopterećene infrastrukture", piše u izvještaju.

Metropole poput Njujorka, Londona, Pariza i Tokija dobro su ocijenjeni u oblasti aktivnosti, ali su izgubili poene usljed visoke stope kriminala i prepunih sistema javnog saobraćaja.

"Djela terorizma dokumentovana su u mnogim zemljama, uključujući Australiju, Bangladeš, Belgiju, Francusku, Pakistan, Švedsku, Tursku, Veliku Britaniju i SAD", navodi Ekonomist.

Izvor: Srna