X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
18/08/2017 |  14:07 ⇒ 14:14 | Izvor: RTRS

Ne kuvajte već prokuvanu vodu!

Većina pravi ovu grešku, a ne zna da je opasna po život.
Voda - Foto: ilustracija
VodaFoto: ilustracija

Ponovo ključala voda može biti izuzetno opasna, jer se sastav vode mijenja kada se kuva. Para koja nastaje kuvanjem sastoji se od nestalnih jedinjenja koja se pretvaraju u gasove i isparavaju.

Većina ljudi ranije skuvanu vodu ima običaj da kasnije opet prokuva po potrebi, međutim takva voda je veoma štetna po zdravlje. Višak vode koji ostane nakon kuvanja treba prosuti i uvijek sipati svježu vodu!

Kada se kuva, voda gubi štetne materije, međutim ako se po drugi put prokuvava tada će sve ono dobro što je ostalo u njoj iščeznuti. Ako vodu ostavite predugo da se kuva ili je ponovo prokuvate, njeni hemijski sastojci se mijenjaju, a zdravi minerali postaju štetni.

Evo šta se stvara u vodi ako odlučite više puta da je kuvate:

Arsen

Ako konzumirate prokuvanu vodu, tokom vremena, možete da se suočite sa trovanjem arsenom, što bi moglo dovesti do velikog broja veoma ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su rak, srčana oboljenja, neurološki problemi, pa čak i neplodnost.

Nitrati

Nitrati se nalaze u zemljištu, vazduhu, vodi i mnogim materijama u okruženju. Ali kada su izloženi visokoj temperaturi, to može biti opasno - u takvim okolnostima postaju kancerogeni i povezani su sa različitim vrstama raka.

Fluor

Ako uzmete previše fluora, možete imati neurološke probleme. Djeca koja imaju previše fluora mogu patiti od kognitivne zaostalosti.

Sve ovo bi trebalo da imate na umu ako sljedeći put posegnete za posudom u kojoj je prokuvana voda da to opet učinite!

Izvor: Agencije