latinica  ћирилица
19/08/2017 |  16:25 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Јabuka kod Foče: Pomen za branioce i nevino stradale (VIDEO)

Preobraženje Gospodnje obilježeno je u Јabuci kod Foče u Federaciji BiH, kao hramovna slava i narodni sabor.
Јabuka: Sjećanje na stradale - Foto: RTRS
Јabuka: Sjećanje na stradaleFoto: RTRS

Služen je i pomen za branioce i 43 nevino stradala civila, koje su svirepo 23.jula prije dvadesetpet godina ubili pripadnici tzv. Armije BiH.

Dvadesetpet godina od zločina nad Srbima, bolno je podsjećanje, u kojem masakriranja i spaljivanja nisu bili pošteđeni ni stari i nepokretni u 18 sela jabučke mjesne zajednice, najveće u prijeratnoj opštini Foča.

U samo nekoliko časova haranja po selima i zaseocima sve je uništeno.

- Ubiti nejač, ubiti staricu od 90 godina, nepokretnu, ubiti dijete od 13 godina je monstruozno, kaže Gordan Mastilo svjedok staradnja Srba u Јabuci kod Foče.

Devedesetogodišnja Milka Kovač, trinaestogodišnji Novo Elez, preklana i spaljena starica Zorka Kovač, samo su neka od imena stradalnika koji su životom platili što su mirno živjeli u svojim kućama.

Ubijen je i otac Ljubiše Simovića od osamdeset godina. Nepravda boli da i pored toga što znaju ko je zločin počinio, Tužilaštvo po ustaljenoj matrici ništa ne preduzima.

- Nisu znali sa strane neki ljudi akciju voditi. To je akcija predvođena našim komšijama Bošnjacima, ističe Ljubiša Simović svjedok staradnja Srba.

Za Srbe iz Јabuke nepravda i nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma kada je odlučeno da njihova imanja ostaju u Federaciji.

- Od tog dana svi Јabučani odselili se sa ovog prostora jer nisu imali neku sigurnost, navodi Ranko Skakavac predsjednik Crkvene opštine jabučke.

Stradanja 1992. godine nije bio pošteđen ni jabučki hram Preobraženja Gospodnjeg kojeg su obnovili 2004.

Od tada je mjesto okupljanja svuda po svijetu razasutih Јabučana.

Nakon svete liturgije i litije osvećen je slavski kolač i žito, a posađeno je i dvadeset peto drvo u porti jabučkog hrama kao svjedok stradanja nevinih žrtava.