latinica  ћирилица
20/08/2017 |  09:37 ⇒ 09:46 | Autor: RTRS

Brod Američke mornarice pronađen poslije 72 godine

Nekoliko nedjelja nakon što su se navršile 72 godine kako je voda Pacifika progutala brod Američke mornarice "Indijanapolis" istraživači predvođeni biznismenom Polom Alenom objelodanili su da su ostaci plovila pronađeni.
Pronađeni brod - Foto: Wikipedia
Pronađeni brodFoto: Wikipedia

Olupinu američkog broda pronašao je tim koji je predvodio jedan od osnivača "Majkrosofta" Pol Alen. "Indijanapolis" se nalazio na dnu Filipinskog mora na dubini od pet i po kilometara.

Istoričari i drugi stručnjaci Komande mornaričke istorije i naslijeđa udružile su snage sa Alenom prošle godine kako bi utvrdili šta se desilo sa brodom nakon što su ga pogodila torpeda japanske podmornice.

"Indijanapolis" je potonuo za samo 15 minuta tog 30. jula 1945. godine, a Američkoj mornarici trebalo je četiri dana da shvati da je brod nestao.

Oko 800 članova posade od 1.200 mornara i marinaca uspjelo je da se skloni sa broda prije nego što je potonuo, ali je tokom narednih nekoliko dana gotovo 600 njih preminulo od žeđi, posljedica boravka na otvorenom moru, u napadima ajkula ili se utopilo.


U saopštenju koje je izdala Mornarica, navodi se da je danas živo 19 članova posade.

Neposredno prije nego što je potopljen, "Indijanapolis“"je završio tajnu misiju - dostavio je na ostrvo Tinijan dijelove atomske bombe "Mališa", koja je kasnije bačena na Hirošimu.

"Iako ćemo mi nastaviti da tražimo ostatke olupine, nadam se da će svi koji su povezani sa ovim brodom osjećati neku vrstu zaokruženja, završetka poslije toliko godina", naveo je Alen u saopštenju.

Izvor: RTS, Vašington post