latinica  ћирилица
20/08/2017 |  14:31 ⇒ 14:32 | Autor: RTRS

Glavni osumnjičeni za napade u Španiji iznajmio tri kombija

Policija u Španiji povezala je tri iznajmljena kombija sa glavnim osumnjičenim Јunesom Abujakubom iz islamske ekstremističke jedinice koja je izvela napade iznajmljenim vozilima u Barseloni i primorskom odmaralištu Kambrilsu, prenosi AP.
Barselona - mjesto napada      (Foto:RT/twitter) -
Barselona - mjesto napada (Foto:RT/twitter)

Policijski zvaničnik je saopštio da su sva tri kombija iznajmljena kreditnom karticom osumnjičenog Marokanca Јunesa Abujakuba (22) za kojeg se sumnja da je kombijem uletio na šetalište u centru Barselone i usmrtio 13 ljudi, povrijedivši 120.

On je još uvijek na slobodi i za njim je organizovana masovna potjera na sjeveroistoku Španije, piše AP.

Policijski zvaničnik saopštio je da je jedan od tri iznajmljena kombija koja se povezuju sa Abujakubom korišćen za napad u Barseloni, piše AP.

Drugi kombi je nađen 70 kilometara sjeverno od Barselone na putu do Ripolija gdje su svi glavni osumnjičeni živjeli, treći kombi je nađen u Ripoliju.

Policija vjeruje da je teroristička jedinica htjela da napuni vozila eksplozivom u namjeri da sprovede masovni napad, međutim, kako navodi AP, nakon eksplozije u kući u Alkarni gdje su osumnjičeni pokušavali da naprave eksplozivne uređaje, plan je propao.

AFP je javio da je policija pronašla 120 kanistera sa gasom za koje se pretpostavlja da je trebalod a budu iskorišćeni za pravljenje eksploziva. 

Ranije je katalonska policija saopštila da i dalje traga da Јunesom Abujakubom.

Istražitelji i dalje rade na pretpostavci da je 12 osoba odgovorno za napad u Barseloni gdje je poginulo 13 ljudi, prenosi Rojters.

Govoreći za lokalni radio policijski portparol Albert Oliva rekao je da ne može da potvrdi da li je više od jedne osobe poginulo u eksploziji kuće u gradu Alkanaru, u sredu.

Katalonska regionalna policija identifikovala je trojicu osumnjičenih Musu Ukabira (17), Saida Aala (18) i Muhameda Hišamija (24), preneo je AFP.

Kako je prethodno izvijestio španski list La Vangardija, trojica osumnjičenih su iz Ripolija, grada sa 10.000 stanovnika udaljenog oko 100 kilometara od Barselone, dok je četvrti osumnjičeni Јunes Abujakub iz katalonskog grada Ribes de Freser.

Policija je navela da nije poznato da li je vozač kamiona možda napustio Španiju.

Izvor: Tanjug, AFP