latinica  ћирилица
21/08/2017 |  12:05 ⇒ 12:17 | Autor: RTRS

ICMP zna da postoji "parainstitut" za nestale BiH

Međunarodna komisija za nestala lica dobro zna da kancelarija Instituta za nestala lica, smještena u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, radi izvan sistema rukovođenja, zbog čega se i tretira kao parainstitut, izjavio je predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta Milutin Mišić.
Milutin Mišić - Foto: SRNA
Milutin MišićFoto: SRNA

Prema njegovim riječima, član Kolegijuma Amor Mašović pravi parainstituciju, ne poštuje hijerarhiju niti sistem rukovođenja.

- Riječ je o njegovoj uzurpaciji kancelarije, nadležnosti i rada izvan Instituta - tvrdi Mišić.

Mišić kaže da je Područna kancelarija u Istočnom Sarajevu nadležna za terensku kancelariju u Sarajevu, ali da je problem u tome što se ta nadležnost ne poštuje, odnosno što se ta kancelarija ne koristi kao područna.

- Ta kancelarija u Ulici Musala 9 nije pod kontrolom područne kancelarije, niti je pod kontrolom Kolegijuma direktora Instituta, kao ni njeno opremanje i rad u njoj . pojasnio je Mišić.

On je napomenuo da su u toj kancelariji zaposleni oni koji tu ne treba da rade, odnosno da se koristi za "neke druge stvari".

- Ne možemo imati 60 metara kvadratnih, odnosno tri kancelarije na jednog istražioca i tvrditi da je tu sve legalno. Ta kancelarija nije pod kontrolom Instituta i ICMP to odlično zna - dodao je Mišić.

U ICMP je rečeno da nije riječ ni o kakvoj nelegalnoj niti paralelnoj instituciji, nego o jednom od ogranaka Instituta.

Bivši službenik Instituta za nestala lica BiH i ekspert za traženje nestalih Јasmin Odobašić ranije je rekao da nije nikakva tajna da Mašović ima dvije direktorske kancelarije i da najviše vremena provodi u onoj koja je smještena u zgradi Predsjedništva BiH.

On je ocijenio da je ovaj institut "pravna nakarada" koju treba reorganizovati i reformisati kako bi konačno počela da radi svoj posao.

Grabovac: Mašović i begić ne mogu biti izabrani u Kolegijum direktora

Porodice poginulih iz Republike Srpske neće odustati od stava da u Kolegijum direktora Instituta za nestala lica BiH ne mogu biti izabrani Amor Mašović i Mujo Begić zato što zanemaruju srpske žrtve rata, izjavio je predsjednik Republičkog odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Marko Grabovac.

- Nismo za izbor Mašovića i Begića u Kolegijum direktora Instituta za nestala lica BiH, već smo za druge prijedloge. Njihovo imenovanje dovelo bi do toga da nemamo nikakvog kompromisa da započnemo normalan rad u ovoj instituciji i ubrzanju procesa traženja nestalih Srba - rekao je Grabovac.

On je naveo da su nedavno usvojeni zaključci Odbora proslijeđeni svim institucijama Republike Srpske i BiH, te da vjeruje da će oni biti razmotreni u Savjetu ministara BiH.

Grabovac ističe da nema nikakvog osnova da Amor Mašović, koji je u sukobu interesa, ponovo bude izabran u Kolegijum direktora Instituta za nestala lica BiH jer je posljednjih pet godina potpuno nelegalno radio u toj instituciji.

Grabovac, koji je i član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH, rekao je da će 28. avgusta u Sarajevu biti održan sastanak ovog odbora na kojem će biti pročitani zaključci Republičkog odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila.

Zaključci Republičkog odbora su da Mašović i Begić ne mogu biti imenovani u Kolegijum direktora Instituta, da što prije bude završena reforma Instituta za nestala lica, da reformom bude definisana uloga entitetskih vlasti u Institutu za nestala lica BiH i da, s ciljem ubrzanja ekshumacija, u taj proces budu uključena entitetska tužilaštva.

Odbor je zaključio i da privremeni Upravni odbor Instituta, zbog prekoračenih rokova i potrebe postavljanja uslova iskustva i poznavanja procesa traženja nestalih, poništi konkurs za članove Kolegijuma direktora i raspiše novi.

U Sarajevu bi sutra trebalo da bude održana sjednica privremenog Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH na kojoj bi bili obavljeni intervjui sa predloženim kandidatima za članove Kolegijuma direktora Instituta.

Izvor: SRNA