latinica  ћирилица
21/08/2017 |  13:06 ⇒ 13:14 | Autor: RTRS

Bramerc: U BiH još treba procesuirati 5.000 osumnjičenih za ratne zločine

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u intervjuu za "Glas Srpske" izjavio je da mnogi zločini još nisu procesuirani, te da samo u Bosni i Hercegovini još ima 5.000 osumnjičenih za koje treba sprovesti istrage.
Serž Bramerc - Foto: SRNA
Serž BramercFoto: SRNA

Komentarišući kritike da Srbi nisu zadovoljni odnosom prema žrtvama srpske nacionalnosti Bramerc je ponovio da je Tužilaštvo postiglo značajan napredak, posebno zbog kontakata sa organizacijama koje predstavljaju porodice žrtava.

"Јedino žrtve imaju svako pravo da kritikuju rad tužilaca i sudova. Zato mislim da je važno da razgovaramo s organizacijama žrtava i svaki put kad dođem u BiH s njima se sastajem. Razumijem nezadovoljstvo porodica srpskih žrtava. Nije sporno da jedan broj zločina tek treba procesuirati i to redovno javno govorim. Međutim, važno je i da se pogleda šta se događa upravo sada. Tužilaštvo BiH je nedavno postiglo značajan napredak u procesuiranju gdje su žrtve Srbi. U toku je veliko suđenje za zločine počinjene u opštini Orašje, predmet 'Sakib Mahmuljin' za zločine koje su počinili mudžahedini, a predmeti koji se bave seksualnim deliktima gdje su žrtve Srpkinje u opštinama Orašje, Brod i Derventa procesuiraju se pred Sudom BiH. Iskreno se nadam da će u narednim mjesecima biti vijesti o daljim istragama i krivičnim gonjenjima za zločine gdje su žrtve Srbi i gdje su žrtve pripadnici svih drugih nacionalnosti", rekao je Bramerc.

Govoreći o procesima protiv Karadžića i Mladića, Bramerc je rekao da će oni biti završeni u Hagu, te da nema šanse da oni budu prebačeni pravosuđu u BiH ili Srbiji.

Izvor: Glas Srpske - Nezavisne novine