latinica  ћирилица
21/08/2017 |  17:07 ⇒ 17:09 | Autor: RTRS

Namjerno odgađanje optužnica za zločine tzv. OVK

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji tvrdi da novoformirani Specijalni sud za zločine tzv. OVK počinjene nad Srbima ciljano odgađa podizanje optužnica protiv komandanata te terorističke organizacije, da bi dobili imunitet i izbjegli krivičnu odgovornost.
Slika uz tekst "Specijalni sud dolazi, neka se spreme komandati OVK" Bota sot - Foto: Screenshot
Slika uz tekst "Specijalni sud dolazi, neka se spreme komandati OVK" Bota sotFoto: Screenshot

Iz Udruženja je saopšteno da je cilj tog odlaganja da komandanti tzv. OVK, putem zločinačke ratne koalicije tzv. OVK na Kosmetu, postanu predsjednici, premijeri, ministri, te predsjednici skupštine lažne države Kosovo.

"Ovaj pakleni plan uperen je direktno protiv porodica žrtava Srba, Roma, Albanaca i Goranaca koje godinama čekaju pravdu i presude zločincima, a ti zločinci dobijaju doživotni državnički imunitet nekakve lažne države", ističu iz Udruženja.

Udruženje podsjeća da su srpski generali u borbi protiv albanskih terorista osuđeni na stotine godina robije, dok ti teroristi postaju premijeri i predsjednici lažne države.

"Amerika i EU priznaju tu samozvanu državu, a samim tim vođama terorističke OVK daju državnički imunitet. Pa kakve presude porodice žrtava da očekuju", pitaju u ovom udruženju.

Udruženje je uputilo molbu zvaničnicima Srbije da konačno podignu glas protiv nepravde i da traže da i komandanti terorističke OVK moraju da odgovaraju po komandnoj odgovornosti, jer će tek tada pravda biti zadovoljena.

Specijalni sud za zločine tzv. OVK u Hagu je 5. jula postao operativan, stupanjem na snagu Pravilnika o postupku i dokazima, i više nema pravnih prepreka za podizanje prvih optužnica.

Sud u Hagu nadležan je za zločine koje su pripadnici terorističke OVK počinili od 1998. do 2000. godine na Kosovu i Metohiji.

Izvor: SRNA