latinica  ћирилица
21/08/2017 |  18:10 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

BiH: Ko je za a ko protiv ulaska u NATO (VIDEO)

Ko je za, a ko protiv ulaska u NATO, i ko je utabao stazu ka Sjeverno-atalntskoj alijansi? Pitanje je o kojem nema saglasnosti vlasti i opozicije u Republici Srpskoj.
NATO - Foto: AP
NATOFoto: AP

Dok se SNSD i SDS međusobno optužuju, ko je kad i šta potpisao – lider SDA Bakir Izetbegović otklanja dilemu.

Zbog čega je, prije tri godine, za partnera u bh. vlasti izabrao stranke okupljene oko SDS-a, a ne SNSD-a?

So na ranu Bakiru Izetbegoviću i dalje je predsjednik Republike Srpske.

Milorada Dodika označio je glavnim kočničarem NATO puta i evropskih integracija.

Zbog toga, kaže, Dodika ne želi za parntera u bh. vlasti. Izetbegović za sarajevsku televiziju TV1 otkriva zbog čega se prije, skoro tri godine, odlučio za SDS i PDP.

- Razgovarali smo sa svima, i onda smo se odlučili za jednu grupu srpskih stranaka koja je, jednostavno, nudila više. Nudila je normalizaciju odnosa u BiH, iskorak u odnosu na NATO, smirenje, pomirenje, kaže Izetbegović.

Šta je sve SDS obećao Bakiru Izetbegoviću prije tri godine u Sarajevu pitali smo i jednog od potpredsjednika stranke, Nedeljka Glamočaka.

Bez konkretnog odgovora ponavlja stav stranke da će, kada je riječ o ulasku u NATO, pratiti Srbiju. Uvjerava da od takvog stava neće odustati i da su sve druge priče o NATO-u politički populizam: "Kada bi se dogodio neki referendum o NATO vjerujem da bi bio sedam dana prije izbora 2018.godine, kao što je bio referendum o Danu Republike".

- Da sam ja ušao sa Dodikom sada bi imali nagrađivanje Karadžića, Plavišićeve, referendume, zaustavljanje, ovako drsko, NATO puta, navodi Izetbegović. 

Šta je za Izetbegovića "drsko"? To što Republika Srpska čuva Dejton i svoju teritoriju, pitaju u SNSD-u i poručuju da je Veliki Žep više od imovine, jer su tamo kreirane sve pobjede Srba u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu: "Kada im uzmete Veliki Žep, uzeli ste im ponos i definitivno ih ponizili. Ako sami pristanemo na to, uzeće i sve druge lokacije. Јesmo li slijepi putnici na brodu kada je riječ o putu u EU i NATO? Smijemo li imati stav i o čemu? Naš krik mora biti mnogo snažniji, obrnuto proporcionalno, našoj veličini".

Dok se u Srpskoj vlasti opozicija svađaju oko članstva u NATO-u, Izetbegović se sprema za nove tužbe i apelacije!

Nema sumnje da će meta ponovo biti Republika Srpska, a Ustavni sud instrument u rukama SDA!