latinica  ћирилица
21/08/2017 |  19:29 ⇒ 22/08/2017 | 11:03 | Autor: RTRS

Na geološkom inžinjerstvu u Prijedoru nije upisan nijedan student (VIDEO)

Iako je prijedorski Rudarski fakultet, prvi u Srpskoj od ove akademske godine, otvorio novi studijski program – geološko inženjerstvo, u prvom upisnom roku na ovaj smjer nije upisan nijedan student.
Geološki fakultet - Foto: RTRS
Geološki fakultetFoto: RTRS

Neslavno je završio prvi upisni rok na novi studijski program – geološko inženjerstvo na prijedorskom Rudarskom fakultetu. Nije pomogla ni duga tradicija rudarenja pod Kozarom. Nije upisan nijedan student, iako se ovim smjerom otvara mogućnost školovanja deficitarnih stručnjaka za usku oblast geologije, geotehnike i hidrologije.

"Budući geološki inženjeri ne moraju samo da rade u rudnicima,  već mogu raditi u građevinskim firmama, baviti se problemima geologije i geotehnike i to je odlična prilika za sve mlade ljude da naprave odličnu poslovnu karijeru", ističe Duško Marinović, student Rudarskog fakulteta u Prijedoru.

Iz ove obrazovne ustanove apeluju na svršene srednjoškolce da se odazovu na drugi upisni rok, jer je na novom studijskom programu slobodno 20 mjesta – deset na budžetu i 10 sufinansirajućih. Mjesta ima i na studijskom programu rudarstva – sedam na budžetu i 10 sufinansirajućih.

"Veoma sam iznenađen apsolutnim odsustvom interesovanja srednjoškolaca da upišu program geološkog inženjerstva za koji je do prošle godine Vlada RS davala stipendiju onima koji su to studirali u Srbiji i drugim zemljama. To je deficitaran kadar i sada kada mi otvaramo taj studijski program, niko se ne prijavljuje", kaže dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru Vladimir Malbašić.

"Mislim da je to pravi pogodak za fakultet, da dodatno obogatiti studije uvođenjem geološkog inženjerstva", istakao je Zoran Agbaba, rudarski inženjer.

Prijavljivanje za drugi upisni rok počinje 28. avgusta, a prijemni ispit, koji se polaže iz matematike i fizike, biće održan 4. septembra.

Na prijedorskom Rudarskom fakultetu do sada je diplomiralo 112 studenata, od kojih je većina zaposlena u struci.