latinica  ћирилица
21/08/2017 |  19:45 ⇒ 21:12 | Autor: RTRS

Kneževo: Medvjed usmrtio svinju u domaćinstvu Budića (VIDEO)

Stanovnici Kneževa su u strahu, i to zbog medvjeda koji napada domaćinstva u selima ove opštine. Posljednji se dogodio u zaseoku Kostići, gdje je usmrtio svinju. Mještani apeluju na vlast, da pomogne u rješavanju problema.
Medvjed napada svinju - Foto: ilustracija
Medvjed napada svinjuFoto: ilustracija

Nemilih prizora u svom dvorištu Željko Budić ne želi ni da se prisjeća. Štetu koju je medvjed napravio nakon što mu je uništio svinjac i usmrtio životinju sabira i danas.

Sve je prijavio nadležnima, a dok odštetu ne dobije, pita se kako će ove zime prehraniti svoju višečlanu porodicu.

- Godinu dana sam je hranio, odvajao sebi od usta i od djece svoje. Ljeto je pa se čovjek nekako i može snaći, a zimi nemaš kud. Snijeg je do koljena, mrtva sezona, žali se Željko Budić.

- Načina da se sami izbore sa ovom zvjeri, mještani ne vide. Svako jutro bude se s neizvjesnošću jer ne znaju šta će u dvorištu zateći.

Da se medvjed nije smirio, svjedoče i tragovi koje su jutros pronašli.

- Večeras sam prinuđen da na svoj objekat gdje su štale i svinje parkiram traktor i prikolicu. Drugačije se ne mogu zaštititi vrata, jer medvjed svojom silom na vrata ide i moram parkirati tako da bi zaštitio ono od čega živim, ističe Đorđo Budić.

Koji je ovo slučaj u posljednjih nekoliko mjeseci, mještani ne mogu ni izbrojati. Očekuju da nadležni reaguju i štetu nadoknade.

- Uzaludno je priznavati štetu ako se medvjed tu uselio. On se uselio u ovaj potok dolje i na tri mjesta ima sklonište. Ali ja tu ne smijem prići da vidim, naglasui je Neđo Udovičić.

Problema ranijih godina, mještani kažu, nije bilo i pretpostavljaju da je medvjed na ove prostore prisilno doveden.

Od lovačkih udruženja traže pomoć, a od vlasti da nadoknade za štetu isplaćuju u kraćem roku, jer sami ovaj problem ne mogu prevazići.