latinica  ћирилица
21/08/2017 |  19:46 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Srbija ima samo tri filma za kandidaturu za Oskara

Samo tri ostvarenja stigla su na poziv Akademije filmske umejtnosti i nauke Srbije za srpskog predstavnika u takmičenju za Oskara, saopštili su danas iz AFUN Srbija.
Nagrada za film "Rekvijem za gospođu Ј" (foto: goEast / Sven-Helge Czichy) -
Nagrada za film "Rekvijem za gospođu Ј" (foto: goEast / Sven-Helge Czichy)

Prijavljeni filmovi koji ispunjavaju uslove kao kandidati za Oskara u kategoriji najbolji dugometražni film na stranom jeziku u 2017. su "Rekvijem za gospođu Ј" u režiji Bojana Vuletića, "Slijepi putnik na brodu ludaka" u režiji Gorana Markovića i "Zona Zamfirova II dio" Јuga Radivojevića, a u AFUN -u kažu da se nameće pitanje čime se država rukovodi kada dodjeljuje sredstva za snimanje filmova, ako su od 24 filma proizvedena ostvarenja samo tri spremna da budu srpski  predstavnici u svijetu.

AFUN podsjeća da je izbor članova njihovog stručnog odbora odobrila Američka filmska akademija te da će o srpskom  kandidatu za Oskara odlučivati, između ostalih, Petar Volk, Aleksandar Avramović, Radoš Bajić, Vojkan Borisavljević, Zoran Cvetanović, Vesna Čipčić, Јelena Đokić, Vera Vlajić, Božidar Zečević, Radoslav Zelenović, Radmila Živković...

U međuvremenu, AFUN je ministru kulture uputio sedam pitanja, između ostalog, da li se kultura finansira na osnovu projekata, da li je izbor nacionalnog kandidata za Oskara jedini projekat takve vrste i značaja u domaćoj kinematografiji, da li AFUN, kao jedini licencirani zastupnik Američke filmske akademije za Srbiju, blagovremeno i uredno godinama prijavljuje ovaj projekat na konkurs Ministarstva, a da ga ministar, tvrde u AFUN-u, bez obrazloženja odbija...

Inače, stručni odbor AFUN će tri prijavljena filma za ovogodišnjeg kandidata Srbije za Oskara pregledati od 31. avgusta do 2. septembra u bioskopu Sinepleks Roda, uz optimalne tehničke uslove i nakon stručne rasprave glasaće za srpskoh kandidata u skladu s pravilima američke i pravilnikom AFUN, navodi se u saopštenju Akademije.

Izvor: Tanjug