latinica  ћирилица
22/08/2017 |  08:01 ⇒ 14:58 | Autor: RTRS

Kočićevo djelo pripada cijelom srpskom narodu

Delegacije udruženja književnika Srbije i Republike Srpske, gradova Beograda i Banjaluke, zavičajnih udruženja i Predstavništva Srpske u Srbiji položile su danas vijence na grob Petra Kočića u Aleji velikana u Beogradu čime je obilježen početak "Kočićevog dana u Beogradu" i poslata poruka da Kočićevo djelo živi i danas i da pripada cijelom srpskom narodu.
Polaganje vijenaca na spomenik Petru Kočiću - Foto: RTRS
Polaganje vijenaca na spomenik Petru KočićuFoto: RTRS

Predsjednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić rekao je da su sloboda i jezik temeljne vrijednosti Kočićevog djela, ali i srpskog naroda iz kojeg je on potekao i za koji se do kraja borio svojim perom i kao narodni tribun.

- Kočićevo djelo je neponovljiv putokaz. Ono za šta se borio u svoje vrijeme aktuelno je i danas i prepoznato kroz težnju srpskog naroda da živi na svome. Njegovi junaci David Štrbac, Simeun Đak i Prota Mrčajski su, u stvari, likovi naših predaka i ono što smo mi i danas - naglasio je Andrić.

On je dodao da u Kočićevom djelu posebno fascinira njegova svijest o jeziku kojim je govorio i na kome je stvarao.

- Pročitajte samo njegovu "Molitvu". Pogledajte koliko mu je njegov srpski jezik značio i koliko je bio svjestan da je jezik ono što nas identifikuje. Kočić je ono što nas ujedinjuje danas ma gdje živejli i čini piscima srpskog jezika i kulture - rekao je Andrić.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević istakao je da je Kočić dao život za srpstvo i da je od izuzetne važnosti da se njegova djela što više proučavaju i u Republici Srpskoj i u Srbiji.

- Sve ideje u njegovim djelima i njegovi istupi kao narodnog tribuna nose poruku slobode za srpski narod koja može biti ostvarena samo kroz njegovo jedinstvo - rekao je Bjelošević.

Predsjednik Udruženja "Zmijanje" Vinko Lolić poručio je da je Kočićevo djelo trajna inspiracija za sve koji se bore za svoj identitet i slobodu i svojevrsna zadužbina njegovim Krajišnicima, ali i cjelom srpskom narodu.

- U vrijeme brojnih falsifikata i nametenja veoma je značajno sjetiti se kako se Kočić borio za srpski jezik - rekao je Lolić.

On je naglasio da institucije Republike Srpske i Grada Banjaluka moraju iznaći sredstva da Kočićeva zadužbina, koja je ponuđena na prodaju, iz Beograda bude premještena u Banjaluku, te da se nikako ne smije dogoditi da ona završi u Sarajevu.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka Natalija Trivić izjavila je da je Kočić veličina koja zaslužuje izuzetnu i stalnu pažnju.

Ona je naglasila da se Kočićev lik i djelo ne mogu vezivati samo za "Kočićev zbor" koji je postao brend i prestižna turistička manifestacija koje svake godine u posljednjoj sedmici avgusta okupi na desetine hiljada turista, već mu se treba vraćati svakodnevno i učiti od njega, ne samo čitajući njegova djela nego i kroz njegovo političko djelovanje.

Izvor: SRNA