X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
22/08/2017 |  08:17 ⇒ 08:17 | Izvor: RTRS

Milioni ljudi u SAD posmatrali pomračenje Sunca (VIDEO)

Pomračenje Sunca koje je bilo vidljivo na teritoriji SAD prvi je takav događaj koji su mogli da vide svi stanovnici te zemlje za gotovo 100 godina.
Pomračenje Sunca (foto: NASA Goddard Space Flight Center / Flickr.com) -
Pomračenje Sunca (foto: NASA Goddard Space Flight Center / Flickr.com)

Put totalnog pomračenja bio je širine 96 do 113 kilometara, i kretao se od Oregona do Јužne Karoline. Tama je trajala dva do tri minuta na svakom mjestu.

Oko pola sata prije potpunog pomračenje, šef NASA Robert Lajtfut je "prve Mjesečeve zalogaje Sunca" opisao kao "nevjerovatan pogled".

Zemlja, Mjesec i Sunce se nađu u savršenoj liniji jednom u jednoj do tri godine, ali to se najčešće dešava iznad polova ili Pacifika. Ovo je prvi put od nastanka društvenih mreža da se odigrava iznad gusto naseljenog područja.

Posljednje potpuno pomračenje Sunca u SAD se desilo 1979, kada su u totalnom mraku bili samo stanovnici pet sjeverozapadnih država.

Naučnici su upozoravali da se pomračenje ne gleda golim okom.

Pomračenje Sunca je važan fenomen za naučnike koji tada mogu da iskoriste priliku da prouče gornji dio atmosfere Sunca koji je obično nevidljiv a i prostire se na površini od nekoliko miliona kilometara.

Pomračenje Sunca je astronomska pojava koja se dešava kada Sunce baca Mjesečevu sjenku na površinu planete Zemlje, što se može dogoditi samo kada je Mjesec u fazi mladine, odnosno kada se nalazi između Zemlje i Sunca.

U slučaju potpunog pomračenja Sunca, Mjesečev disk skroz prekrije Sunce. Pomračenje Sunca se može opaziti sa relativno uskog pojasa na Zemljinoj površini preko kojeg prolazi Mjesečeva sjenka.

U trenutku neposredno pre potpunog pomračenja, kada se posljednji zraci Sunca probiju iza Mjesečevog diska, događa se pojava takozvanog "dijamantnog prstena". Ista se pojava može uočiti i neposredno nakon potpunog pomračenja.

Izvor: Beta