latinica  ћирилица
22/08/2017 |  09:27 ⇒ 17:03 | Autor: RTRS

Majkić: Rad obavještajnog sektora u BiH bez kontrole - posljedice nesagledive

Odlaskom Špirića sa mjesta predsjedavajućeg komisije, Izetbegović i Osmica su odahnuli. Odahnuo je nakratko i SDS koji je, zbog krajnje odanosti svom koalicionom partneru, postao gluv i slijep na posljedice do kojih ga takav potez može dovesti. Međutim, to što je inicijativa u potpunosti suprotna interesima Republike Srpske, jer ostavlja obavještajni sektor bez toliko potrebne kontrole, potpuno je neprihvatljivo i nedopustivo. Njene posljedice će se tek osjetiti u vremenu koje dolazi, piše u autorskom tekstu za SRNU Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
Dušanka Majkić - Foto: RTRS
Dušanka MajkićFoto: RTRS

Tekst prenosimo u cijelosti:

Јavnost je upoznata da je na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiH, na inicijativu SDS-a, bez ikakvog dokaza i bez neophodne procedure, smijenjen poslanik SNSD-a Nikola Špirić sa mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor na radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Ovo je prvi slučaj u Parlamentarnoj skupštini BiH od njenog nastanka, da poslanika, predsjedavajućeg nekog radnog tijela, smijeni Predstavnički dom parlamenta BiH. Sam čin smjene neprihvatljiv je iz najmanje dva razloga - to što su predstavnici jednog srpskog kluba inicirali smjenu predstavnika drugog srpskog kluba, teško se može opravdati.

Međutim, to što je inicijativa u potpunosti suprotna interesima Republike Srpske, jer ostavlja obavještajni sektor bez toliko potrebne kontrole, potpuno je neprihvatljivo i nedopustivo. Njene posljedice će se tek osjetiti u vremenu koje dolazi.

UMЈESTO DA SE OTKLONE SUMNjE U NEZAKONIT RAD OBA, SDS STAO NA STRANU SDA

Već dugo vremena, na različitim nivoima u BiH, govori se o evidentnim problemima u radu OBA BiH, uz optužbe da se ista nalazi pod direktnom kontrolom lidera SDA Bakira Izetbegovića, čiji je povjerljivi čovjek, direktor Agencije Osman Mehmedagić Osmica. I umjesto da se parlamentarcima omogući potpuni parlamentarni nadzor nad radom ove agencije i otklone sumnje u njen nezakonit rad, SDS se odlučio da stane na stranu SDA i odbrani njen kadar.

Odlaskom Špirića sa mjesta predsjedavajućeg komisije, Izetbegović i Osmica su odahnuli. Odahnuo je nakratko i SDS koji je, zbog krajnje odanosti svom koalicionom partneru, postao gluv i slijep na posljedice do kojih takav potez može dovesti Republiku Srpsku.

Ključno pitanje je ko će biti novi predsjedavajući Komisije, odnosno iz kojeg naroda? SDS ne može popuniti to mjesto /kako je planirano/ jer ono, po pravilu, pripada opoziciji. Bošnjaci su odmah izjavili da to mjesto treba da pripadne njima i javno zahvalili SDS-u na pomoći da ga i dobiju.

S ciljem zaštite dostojanstva svojih poslanika, ali i političkih principa u zaštiti interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH koje SNSD godinama zastupa u Sarajevu, Izvršni komitet SNSD-a je donio odluku da svi poslanici i delegati te stranke treba da podnesu ostavke na rad u komisijama i zajedničkim komisijama oba doma, čime bi inicijatori sramne odluke preuzeli odgovornost za ono što su sami priredili. Nema sumnje da će to svi i uraditi. Dakle, SNSD će u narednom periodu učestvovati u radu sjednica domova /Šefik DŽaferović je završio predsjedavanje/, ali ne i na sjednicama komisija.

Komisije-odbori, kao radna tijela oba doma Parlamentarne skupštine BiH, izuzetno su važni jer vode sveobuhvatniju raspravu o temama iz svoje nadležnosti, daju mišljenja, prijedloge i izvještaje domovima i obavljaju druge dužnosti propisane Poslovnikom. Nema plenarne sjednice domova, ako prethodno nisu održane sjednice komisija o tačkama o kojima će se voditi rasprava na sjednicama Predstavničkog i Doma naroda.

Interesantno je sagledati kakve posljedice će inicijativa SDS-a izazvati na budući rad oba doma parlamenta BiH - Predstavničkog i Doma naroda.

PREDSTAVNIČKI DOM

Predstavnički dom ima sedam stalnih komisija, koje broje po devet članova /osim sedme koja ima 12 članova/ i to su: Ustavno-pravna komisija, Komisija za spoljne poslove, Komisija za spoljnu trgovinu i carine, Komisija za finansije i budžet, Komisija za saobraćaj i komunikacije, Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova i Komisija za pripremu izbora Savjeta ministar BiH.

Nakon podnošenja ostavki poslanika SNSD-a na članstvo u navedenim komisijama, SDS će morati da pored 10 mjesta u navedenim komisijama, koja je zauzimao do sada, popuni i sedam SNSD-ovih mjesta, što čini ukupno 17 mjesta u stalnim komisijama Predstavničkog doma.

Pored stalnih komisija, postoji i šest zajedničkih komisija oba doma, koje broje po 12 članova /poslanika i delegata iz Predstavničkog i Doma naroda/, a to su: Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost, Zajednička komisija za nadzor nad OBA, Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj, Zajednička komisija za evropske integracije, Zajednička komisija za administrativne poslove i Zajednička komisija za ljudska prava.

Nakon podnošenja ostavki poslanika SNSD-DNS na članstvo u zajedničkim komisijama, SDS će morati da, pored dosadašnjih 12 mjesta /sedam iz Predstavničkog i pet iz Doma naroda/, popuni i dodatnih 12 koja su pripadala SNSD-DNS /pet iz Predstavničkog i sedam iz Doma naroda/, što čini ukupno 24 mjesta u zajedničkim komisijama.

DOM NARODA

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ima tri stalne komisije koje imaju po šest članova, svaka komisija po dva člana iz srpskog naroda i to: Ustavno-pravna, Komisija za vanjsku trgovinu, poreze, carine, saobraćaj i komunikacije i Komisija za finansije i budžet.

SDS, nakon ostavki poslanika SNSD-DNS, uz dva mjesta koja trenutno drži, treba da popuni još četiri mjesta u ovim komisijama. Takođe, kako je naprijed već rečeno, dva delegata SDS-a moraju da popune i pripadajući dio u zajedničkim komisija.

EPILOG ЈEDNE POGREŠNE ODLUKE

Iz navedenog je vidljivo da će SDS morati da u komisijama Predstavničkog doma popuni ukupno 41 mjesto. Kada se taj broj mjesta podijeli sa brojem poslanika Saveza za promjene, svaki poslanik, učestvovaće u radu više od pet komisija!?

Navedeni podaci predstavljaju samo kvantitativne pokazatelje jedne nerazumne i pogrešne odluke čije posljedice će se teško moći sanirati. Ali, o tome treba da misle njeni vinovnici. O kvalitativnim pokazateljima budućeg komisijskog rada, ubrzo će se čuti.

Izvor: SRNA