latinica  ћирилица
22/08/2017 |  13:27 ⇒ 19:17 | Autor: RTRS

Novi požar kod Omiša; Hapšenja piromana

Vazdušne snage upućene su na najnovije požarište Dubci kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a požar gasi helikopter, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Hrvatske.
Hrvatska: Kanader u dimu (Foto:/twitter.com/VicevicNovaTV) -
Hrvatska: Kanader u dimu (Foto:/twitter.com/VicevicNovaTV)

Požar u Pristegu i dalje gasi ertraktor, dok su na Promini angažovana tri kanadera i dva ertraktora.

Osim vazdušnih snaga, na požarištima je angažovano i 168 pripadnika Protivpožarnih namjenski organizovanih snaga Hrvatske vojske, a u pripravnosti je još njih oko 400.

Komandant šibenskih vatrogasaca Volimir Milošević kaže da su požari uglavnom pod kontrolom, a da je najozbiljnija situacija na Promini gdje vatrogasci i pripadnici Hrvatske vojske zajednički pokušavaju osigurati liniju požara.

- Prostor je nepristupačan i nisam siguran kako ćemo to napraviti do večeras - rekao je Milošević.

Na pitanje o mogućim uzrocima požara, Milošević kaže da ovako veliki broj požara nije normalan, javljaju hrvatski mediji.

- Tehnički razlozi nastanka požara u većini slučajeva su isključeni, tako da i sami možete pretpostaviti šta mislimo mi i građani o tome kako su požari nastali - rekao je Milošević.

Požar na 120 hektara Velebita, djelimično i na prostoru Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, koji gori već nedjelju dana nije uspjela da ugasi ni kiša, a na nepristupačnom terenu angažovano je 38 vatrogasaca.

Na ostrvu Brač požar je pod kontrolom, a vatrogasci očekuju da će uskoro biti ugašen.

Požar je lokalizovan i nema povrijeđenih ni štete na objektima.

Privedena dvojica maloljetnih piromana

Dvojica maloljetnička uhapšena su zbog sumnje da su izazvala požar u mjestu Radučić, opština Erdevik, saopšteno je iz šibensko-kninske policije.

Јedan maloljetnik osumnjičen je za dovođenje u opasnost života i imovine opštine opasnom radnjom ili sredstvom, a drugi za podsticanje na činjenje tog krivičnog djela, javili su hrvatski mediji.

"Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je prvoosumnjičeni juče oko 14.15 časova u mjestu Radučić, opština Ervenik, na nagovor drugoosumnjičenog, upaljačem zapalio suvu travu uz željezničku prugu", navodi se u saopštenju.

Iz policije dodaju da se požar potom nekontrolisano proširio prema Nacionalnom parku Krka i ugrozio kulturno dobro i arheološko nalazište Burnum, te željezničku prugu i put Kistanje-Knin.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu tužilaštvu za mlade u Šibeniku, biti predati pritvorskom nadzorniku Policijske uprave, a o svemu će biti obaviještena i nadležna služba za socijalnu zaštitu.

Požar je oko 21.20 časova lokalizovan, a nastala materijalna šteta naknadno će biti utvrđena.

Šibensko-kninska policija juče je privela sedam osoba koje su osumnjičene za podmetanje požara na području Kistanja.

Petorica su maloljetnici, a dvojica su državljani Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama, zbog sumnje u povezanost sa izbijanjem požara u Šibensko-kninskoj županiji privedeno je još nekoliko osoba.

Izvor: SRNA