latinica  ћирилица
22/08/2017 |  15:23 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Mirjanić: BiH treba da zaštiti poljoprivrednike (VIDEO)

U Šumskom gazdinstvu Gradiška, koje je sa godišnjom sječom od 150 hiljada kubnih metara najveće u Republici Srpskoj, u potpunosti se poštuju zaključci Vlade o snabdijevanju domaćih drvoprerađivača, zaključak je sastanka resornog ministra Steve Mirjanića sa rukovodstvom šumskog gazdinstva i drvoprerađivačima iz Gradiške, Srpca i Prnjavora.
Mirjanić u Gradišci - Foto: SRNA
Mirjanić u GradišciFoto: SRNA

Poručeno je i da drvoprerađivači u narednoj godini mogu računati na dodatne količine oblovine.

Mirjanić je rekao da se nada da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nema ništa protiv da se konačno u BiH uvede pravi sistem zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje i da se koriste oni mehanizmi koji su na raspolaganju zajedničkim institucijama.

Ministar poljoprivrede Srpske i ranije je apelovao da o tom pitanju nešto uradi Savjet ministara BiH.

On je rekao da nije čuo raniju Šarovićevu da će vidjeti koje su mogućnosti zaštite domaće proizvodnje.

Mirjanić je danas posjetio poljoprivrednike sa područja opštine Gradiška, proizvođača mlijeka Samira Cimirotića iz Dubrava i povrtare Miloša Kalabića iz Petrovog Sela i Daneta Paspalja iz Vakufa. Ministar je ocijenio da je Cimirotić jedan od najvećih i najuzornijih proizvođača mlijeka, koji je dobro organizovan, ima dobru viziju i optimizam. Dodao je da Cimirotić i pored loših vremenskih prilika ove godine nastoji da održi proizvodnju.

Mirjanić je istakao da će Vlada Srpske pomoći proizvođačima kao što je Cimirotić, čije je gazdinstvo prošle godine dobilo 240.000 KM podsticaja od čega je oko 200.000 KM premije za proizvedeno mlijeko.

"Mi smo na pragu donošenja novih mjera koje idu u pravcu da se ublaže posljedice elementarnih nepogoda, ali ukupnu štetu ne može da sanira nijedno društvo, pa ni naše", rekao je Mirjanić.

On je naglasio da Vlada i institucije Srpske imaju puno razumijevanja za poteškoće poljoprivrednika i da su već povučeni određeni potezi, te napomenuo da su isplaćeni svi podsticaji iz prošle godine, kao i 20 miliona KM za ovu godinu.

Ministar je rekao da će se nastojati da se održi dinamika isplate podsticaja. Naveo je da je obezbijeđeno pet milona KM za zasnivanje novog ciklusa proizvodnje u poljoprivredi i isto toliko za kapitalna ulaganja, prije svega, za izgradnju sistema za navodnjavanje, te da će biti smanjena cijena zakupa zemljišta.

"Ovih dana će to biti razrađeno i u dogovoru sa udruženjima i drugim institucijama definisaćemo na koji način će taj novac biti usmjeren prema poljoprivrednicima", dodao je Mirjanić.

Nakon obilaska imanja povrtara Kalabića i Paspalja, ministar je izrazio zadovoljstvo stanjem u njihovoj proizvodnji, te istakao da je riječ o proizvođačima koji koriste savremenu tehnologiju i imaju sisteme za navodnjavanje, što je uticalo na to da suša na njihovom povrću načini štetu od 10 do 20 odsto, što će biti neutralisano zbog više cijene povrća.