latinica  ћирилица
22/08/2017 |  15:54 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Boračke organizacije: Spriječiti knjiženja vojne imovine na BiH (VIDEO)

Јednoglasna podrška institucijama vlasti Srpske u sprečavanju knjiženja vojne imovine na BiH, stiže od udruženja proisteklih iz rata.
Srpska udruženja - Foto: RTRS
Srpska udruženjaFoto: RTRS

Poručuju da to pitanje mora da se rješava političkim dogovorom, jer presude sudova na nivou BiH idu na štetu Srpske. Traže konsenzus vlasti i opozicije.

Na sceni je otimanje imovine Republike Srpske. Stav i vlasti i opozicije u Srpskoj treba da bude jednoglasan po pitanju pristrasnih odluka Ustavnog suda, poručuju porodice poginulih boraca, logoraši, ratni vojni invalidi i žene žrtve rata.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je da traže od institucija Srpske da zaustave "lopovski način prenošenja imovine na BiH", koje je na štetu Srpske.

- Instrukcije za ovakav rad Ministarstvo odbrane BiH je dobilo od aktivista NATO-a. Zadnji cilj im je da se ispuni uslov da BiH uđe u NATO. Republika Srpska neće to učiniti nikada - poručila je Rajilićeva.

Predsjednik Saveza logoraša Srpske Branislav Dukić kaže da SAD i zemlje EU nastoje da BiH što prije prime u NATO da bi teroriste i mudžahedine koji još borave u BiH, a posebno u Evropi gdje čine terorističke akte, prebacile u BiH kako bi ih kontrolisao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Predsjednik Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske Dragan Vrhovac pozvao je sve organizacije i udruženja, a posebno boračke, da se aktivno uključe, da se bore i spriječe otimanje imovine Srpske.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović kaže da ova udruženja podržavaju referendum o NATO-u, ali poručuju da Srpska u vezi sa tim mora da prati odluke Srbije.

- Bićemo aktivni u pravcu ostvarivanja naših nacionalnih interesa - rekao je Mitrović i poručio da izjašnjavanje građana, u bilo kojem obliku da je organizovano, mora bar u jednom dijelu biti obavezujuće za izvršnu vlast.

Zahtijevaju da Narodna skupština što prije održi posebnu sjednicu o spornoj odluci Ustavnog suda BiH, kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva RS o knjiženju vojne imovine u Han Pijesku na BiH.

Traže da i vlast i opozicija u Republici Srpskoj što prije organizuju zajednički sastanak i u javnost izađu sa jedinstvenim stavom - da Vliki Žep ne može biti upisan na BiH. Presuda Ustavnog suda, kažu, ima jasan cilj.

Iz Udruženja Čast otadžbine poručuju da je Republika Srpska odlučila da se protiv otimanja njene teritorije bori političkim nenasilnim sredstvima, ali to, kažu, ne znači da je zbog toga slaba i popustljiva, već da ima kapacitet da se tome odupre.