latinica  ћирилица
22/08/2017 |  16:31 ⇒ 16:42 | Autor: RTRS

U udarima koalicija na Raku više od 80 civilnih žrtava

Na desetine civila poginulo je u vazdušnim napadima u Raki koje je u posljednja 24 časa izvršila koalicija predvođena vojskom SAD, prenijeli su sirijski mediji.
Raka (foto:Tanjug-AP) -
Raka (foto:Tanjug-AP)

Na desetine civila poginulo je u vazdušnim napadima u Raki koje je u posljednja 24 časa izvršila koalicija predvođena vojskom SAD, prenijeli su sirijski mediji.Iz Sirijske opservatorije za ljudska prava saopšteno je da je su poginula 42 civila, dok iz aktivističke organizacije "Raku tiho ubijaju /RBSS/" navode da su samo u jednom distriktu grada poginule 32 osobe.

Avioni međunarodne koalicije na čelu sa SAD izveli su napade na Raku, a za 24 časa poginulo je 78 civila, saopštila je sirijska nacionalna agencija SANA.

Bombardovane su četvrti Sahani i Badu, kao i područje Tausija.

Agencija navodi da su manje od 48 sati prije vazdušnog napada u Raki avioni koalicije granatirali selo DŽiza u provinciji Hasaka, u kojem je ubijeno 20 stanovnika.

Prema izvještajima Opservatorije, 167 civila je poginulo u napadima koji su izvršeni od 14. avgusta. Direktor Opservatorije Rami Abdul Rahman izjavio je da je broj poginulih civila toliki zbog toga što su meta napada područja u blizini centra Rake koja su gusto naseljena civilima.

Iz koalicije su saopštili da se prilikom napada pridržavaju procedura striktnog ciljanja da bi se smanjio rizik po živote civila.

Naveli su i da su ozbiljno shvatili optužbe o stradanjima civila, ali da optužbama Opservatorije u posljednjih nekoliko dana nedostaju "preciznost i detalji", te je teško napraviti pristup takvim optužbama, prenosi Bi-Bi-Si.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je u nekoliko navrata upozoravalo da se akcije SAD i međunarodne koalicije u Siriji sprovode bez saglasnosti i koordinacije sa zvaničnim Damaskom i rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

Izvor: SRNA/Sputnjik