latinica  ћирилица
22/08/2017 |  17:46 | Autor: RTRS

Teroristi iz Barselone - Planirali smo veći napad

Јedan od uhapšenih i osumnjičenih za teroristički napad u Barseloni priznao je danas da je planiran "mnogo veći napad", prenosi agencija Frans pres, pozivajući se na izvore iz pravosudnih organa.
Barselona - mjesto napada      (Foto:RT/twitter) -
Barselona - mjesto napada (Foto:RT/twitter)

Četvorica uhapšenih muškaraca, za koje se sumnja da su dio terorističke ćelije, pojavili su se pred sudom u Madridu zbog sumnje da su umiješani u planiranje ili izvođenje dva napada u Kataloniji, u kojima je 15 ljudi izgubilo život, a više od 100 povređeno.

Pred sudom su se pojavili Dris Ukabir, Muhamed Ala, Salh el Karib i Muhamed Huli Kemal. Trojica su uhapšena 17. i 18. avgusta u gradu Ripolu na sjeveru Katalonije, a četvrti u Alkanaru, gdje je u eksploziji u jednoj kući, u kojoj su, kako se kasnije ispostavilo, ekstremisti planirali napade i pravili bombe, poginuo marokanski imam, Abdelbaki Es Sati, za koga se vjeruje da je radikalizovao mlade koji su počinili terorističke napade u Španiji.

Španska policija je u ponedjeljak potvrdila da je ubijen glavni osumnjičeni za napad izveden kombijem u četvrtak u Barseloni, a riječ je o 22-godišnjem Marokancu Јunesu Abujakubu. Ostali osumnjičeni, za koje se vjerovalo da su dio 12-člane ćelije, uhapšeni su, ubijeni od strane policije ili su stradali u eksploziji koja se dogodila dan prije napada kombijem u četvrtak.

Izvor: Tanjug