latinica  ћирилица
22/08/2017 |  18:00 ⇒ 18:11 | Autor: RTRS

Saradnja IMR-a Rakovica i preduzeća FAM-ЈM iz Modriče

Konzul u Generalnom konzulatu Srbije u Banjaluci Radoslav Ilić posjetio je danas Modriču, gdje je sa načelnikom opštine Mladenom Krekićem razgovarao o mogućnostima saradnje privrednika iz ove opštine i Srbije.
Modriča - Ilić - posjeta preduzeću FAM -ЈM - Foto: SRNA
Modriča - Ilić - posjeta preduzeću FAM -ЈMFoto: SRNA

"Sastanak sa Krekićem organizovan je s ciljem unapređenja bilateralnih odnosa Srbije i Republike Srpske, u okviru kojeg bi se uspostavila saradnja industrije motora i traktora u Rakovici kod Beograda i privatnog preduzeća `FAM-ЈM` iz Modriče na pokretanju proizvodnje traktorskih motora", rekao je Ilić.

On je istakao da je cilj Generalnog konzulata i opštine Modriča da se stvore uslovi za unapređenje proizvodnog procesa ovih preduzeća i njihov zajednički nastup na trećim tržištima.

Ilić je, nakon razgovora sa Krekićem i posjete modričkom preduzeću "FAM-ЈM", rekao novinarima da će Generalni konzulat Srbije u Banjaluci pružiti podršku u okviru svojih nadležnosti i pomoći da ovaj projekat uspije.

Načelnik opštine Mladen Krekić naglasio je da bi realizacija ovog projekta bila dobar primjer i model saradnje preduzeća u oblasti industrije, poljoprivrede i drugih djelatnosti.

On je istakao da je danas pokrenuta inicijativa da se u narednom periodu organizuje sastanak većeg broja privrednika iz Srbije sa privrednicima iz Modriče i Republike Srpske, na kojem bi bili utvrđeni zajednički projekti.

Vlasnik i direktor preduzeća "FAM-ЈM" Miroslav Јosipović rekao je da će ovo preduzeće, ukoliko dođe do poslovne saradnje sa proizvođačima motora i traktora iz Rakovice, godišnje proizvesti 1.000 motora.

"Očekujemo da će razgovori uspjeti i ubrzo početi proizvodnja", dodao je Јosipović.

Predstavljajući gostima mogućnosti preduzeća, Јosipović je rekao da će, nakon proširenja pogona koje je u toku, "FAM-ЈM" godišnje praviti 5.000 motora od 40 do više od 30.000 konjskih snaga.

Predstavnik Skupštine društva "Traktori Beograd" Tomislav Gredić, koji je prisustvovao današnjem sastanku, rekao je da je ovo društvo nastalo nakon stečaja Industrije motora Rakovica /IMR/ i da pokušava modernizovati proizvodnju za koju traži partnere u Srbiji i Republici Srpskoj.

Gredić je napomenuo da bi se novim traktorima bivši IMR i industrija traktora vratili na tržište Srbije, Republike Srpske, te zemalja u okruženju, dodavši da postoji potencijal i na tržištu u Africi.

Izvor: Srna