latinica  ћирилица
22/08/2017 |  18:17 ⇒ 18:47 | Autor: RTRS

Karan: Fond se finansira na bazi solidarnosti

Generalni sekretar Službe predsjednika Republike Srpske Siniša Karan rekao je danas u Zvorniku da je predviđeno da se Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu finansira na bazi solidarnosti ličnim porezom od svih zaposlenih u Republici Srpskoj u iznosu od 0,25 odsto na neto platu.
Siniša Karan - Foto: SRNA
Siniša KaranFoto: SRNA

Karan je, prije javne rasprave o Nacrtu zakona o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, rekao novinarima da će se Fond puniti i porezom preduzeća, organizacija i pojedinaca, posebno porezom gradova i opština u Republici Srpskoj, čiju će visinu oni sami odrediti na bazi razvijenosti opština.

"Zakon predviđa da se način dodjele sredstava vrši putem stručne komisije u kojoj će biti ljekari specijalisti koji će dati konačno stručno mišljenje i nalaze koja će djeca i koja vrsta teških oboljenja podlijegati ovom zakonu", rekao je Karan.

On je naglasio da Zakon predviđa niz mehanizama transparentnog uvida građana u dnevni priliv i odliv novca, kao i formiranje posebnog tijela koje će vršiti kontrolu trošenja novca.

Prema njegovim riječima, ovaj zakon obuhvata djecu starosti do 18 godina za koju nije moguće liječenje u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj i u onim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja ima ugovore van Srpske.

On je naveo da je planirano da javna rasprava u gradovima u Srpskoj bude završena u toku ove sedmice, da bi se prijedlog ovog zakona uputio u Narodnu skupštinu Republike Srpske za prvo naredno zasjedanje, koje će, vjerovatno, biti održano sredinom septembra.

Karan je podsjetio da je Nacrt ovog zakona usvojila Narodna skupština Republike Srpske na prijedlog predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Јavnoj raspravi su prisustvovali predstavnici grada Zvornika, te opština Osmaka, Srebrenice, Milića, Bratunca, Vlasenice i Šekovića.

Izvor: Srna