latinica  ћирилица
22/08/2017 |  18:36 ⇒ 23/08/2017 | 08:23 | Autor: RTRS

Šta se dešava u odnosima Srbije i Makedonije? (VIDEO)

Srbija i Makedonija na ivici su diplomatskog sukoba, nakon skandala o špijuniranju.
Srbija - Foto: RTRS
SrbijaFoto: RTRS

Spekuliše se da su prisluškivani i telefoni predsjednika Srbije i šefa diplomatije. Ivica Dačić makedonskoj Vladi poručio je da zna šta rade, šta su dogovarali, i da se to ne radi prijateljima. Iz Makedonske Vlade danas tvrde da Makedonija nije špijunirala Srbiju.

Srpske diplomate su praćene, primjenjivana je metoda zastrašivanja, pritisci su vršeni uz aminovanje stranaca, otkrio je neimenovani izvor lista Blic. Prisluškivanje nije toliki problem, kaže Ivica Dačić, već činjenica da Makedonci znaju da im Srbi nisu neprijatelji, ali ih stavljanjem pod obavještajne mjere žele prikazati kao takve.

Stručnjaci za bezbjednost navode da će sve biti riješeno u diplomatskim krugovima. Međutim, špijuniranje prati i veliki diplomatski zaokret Makedonije, čiji je premijer prije samo tri mjeseca tvrdio da će biti neutralni o pitanju ulaska Kosova u Unesko.

Na novi stav Makedonije da će se prilikom glasanja voditi mišljenjem drugih evropskih članica, Dačić je odgovorio tezom da bi i Srbija trebalo da razmisli o priznanju ustavnog imena Makedonije, i voditi se isto tako, stavom Evropske Unije. Srbija se zbog Makedonije zamjerila čak i Grcima, a povlačenje osoblja je prvi suprotstavljen akt, nakon svih godina bezuslovne podrške.

Prvi diplomatski kontakt najavljen je za sutra, kada će Vučić i Zaev razgovarati telefonom.