latinica  ћирилица
22/08/2017 |  19:04 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Od iduće godine fiksni podsticaji za sisteme navodnjavanja (VIDEO)

Poljoprivredna proizvodnja u Lijevče polju nemoguća je bez sistema za navodnjavanje.
Navodnjavanje - Foto: RTRS
NavodnjavanjeFoto: RTRS

Ove godine na parcelama koje su pokrivene sistemima, ekstremna suša je pričinila minimalne štete. Farmeri bi investirali u nabavku zalivnih sistema, kada bi iznos podsticaja bio jasno definisan. Od iduće godine njihovim zahtjevima biće udovoljeno.

Radojica Vidović iz Kukulja uspio je da navodnjava samo pet hektara kukuruza. Na preostalih 15 hektara suša je uzela danak. Namjera je da do idućeg proljeća investira u još jedan sistem.

- Ovaj podsticaj što je namjenila Vlada da ono do bude fiksirano i ako može da bude preko 40 -50 procenata da bi mogli da investiramo u nabavku ovih sistema, kaže Vidović.

Prije nekoliko godina kada su iznosi podsticaja bili jasno definisani Predarag Koščica je nabavio dva tifona što je dovoljno za polovinu proizvodnih površina.

Vlada je u cilju ublažavanja šteta od suše obezbijedila pet milona maraka za zasnivanje novog ciklusa proizvodnje u poljoprivredi i isto toliko za kapitalna ulaganja, prije svega, za izgradnju sistema za navodnjavanje. Od iduće godine iznos podsticaja za sisteme navodnjavanja ponovo se vraćaju na fiksni nivo.

- Hoće li to biti 40 ili 50 procenata to  ada ne mogu reći ali taj fiksirani iznos će  iti toliki i raspisaćemo konkurs i uz uredno podnesen zahtjev oni će dobiti sredstva koji su uredno ispunili zahtjeve konkursa, poručio je Stevo Mirjanić, Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šimarstva.

Istovremeno u toku su aktivnosti na izgradnji sistema za navodnjavanje 640 hektara u Bratuncu i 860 u Trebinju. Kreditom Svjetske banke po istom principu biće izgrađeni sistemi za navodnjavanje 255 hektara u Ljubinju i 150 u Maglajanima u opštini Laktaši.