latinica  ћирилица
22/08/2017 |  19:17 ⇒ 22:12 | Autor: RTRS

Greške bh. tužilaca plaćaju građani! (VIDEO)

Građanima BiH, koji su neosnovano lišeni slobode, isplaćeno je enormnih pet miliona maraka odštete.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Ostale troškove uzaludnih suđenja, advokata, sudija, tužilaca.. niko i ne sabira. I niko ne odgovara za greške sarajevskog pravosuđa koje plaćaju građani!

Patološko poigravanje pravom i pravdom, na kojem bi pozavidjeli i brucoši pravnog fakulteta, odavno je ukorijenjeno u sarajevskom "reformisanom" pravosuđu! U tom carstvu patologije, šablonski se ispisuju optužnice i zakoni primjenjuju kako je kome volja. Aleksandar Cvetković optužen je za najteže krivično djelo - genocid. Po nalogu Tužilaštva BiH uhapšen je u Izraelu. U ekstradicionom pritvoru i pritvorskim jedinicama Suda BiH proveo je 1.627 dana. I oslobođen svih optužbi! A onda je presavio tabak i osnovano tužio one koji su neosnovano tužili njega. Protekle sedmice dobio je prvostepenu presudu. I njome odštetu vrijednu 255.000 maraka.

Miloš Sikiraš, advokat Aleksandra Cvetkovića, kaže da je njegov branjenik u Izraelu, gdje je živio i radio, imao  životnu perspektivu, zasnovanu porodicu i sve uslove za kvalitetan i uspješan život. Međutim, nakon okončanja tog postupka ostao je bez svega, naveo je Sikiraš.

Optužnicu je potpisao tužilac Dubravko Čampara, iza kojeg su već sabrana djela istih ili sličnih! Ratni zločini, organizovani kriminal, terorizam...svestran je bio Čampara. Punio je pritvorske jedinice i praznio bh. kasu. Na njegovoj podugačkoj listi “"užilačkih uspjeha" koji su neosnovano jednogodišnji ili višegodišnji pritvorski staž odslužili i Naser Palislamović, optužen, pa oslobođen za bombaški napad na policijsku stanicu u Bugojnu. I on će "od države" ili preciznije - od naroda, da naplati više od 120.000 maraka. Naplatiće i pritvoreni u akciji "Rez". Јer, optužio ih je olako Čampara da su pripremali teroristički napad.

Advokat Fahrija Karkin kaže da je taj predmet bio neozbiljan od početka, te da je određen pritvor za sve osobe. A zatim je tužilac sam, nakon 19 dana, predložio da se pritvor ukine.

- To ja nisam doživio - u nevjerici je Karkin.

I nije "grešni" Čampara jedini! U "bastionu" sarajevske pravde i pravičnosti, na vrhu ljestvice društvo mu pravi i Ibro Bulić. Godinama je šablonski ispisivao optužnice za Srbe. I još ih ispisuje. Mijenja samo imena. Omiljene Ibrina kvalifikacije "genocid" i "udruženi zločinački poduhvat". Najmanje 15 takvih optužnica nije uspio da dokaže. Ali, žrtve njegovih sumnjivih pravnih postulata tužile su BiH. U pritvoru su provele u prosjeku po tri godine.

Vd. pravobranioca BiH Mlađen Mandić kaže da su od 2010. godine imali tačno 70 slučajeva u kojem je vođen postupak protivpravnog lišavanja slobode.

- To su parnice koje imaju pravni osnov, tako da država tu nije mogla ni dobiti. U pitanju su samo novčani iznosi koje ćemo mi na kraju morati platiti - kaže Mandić.

Morbidna pritvorska dnevnica za uništenu sadašnjost i budućnost, za javnu satanizaciju, gubitak posla, razorene porodice,... 100 maraka! Spretniji sudski vještaci izvuku i koju marku više na ime duševne boli neosnovano pritvorenog! Ali, to Čampare, Buliće i ine ne brine! Ceh ionako plaćaju građani! A oni nedodirljivi - nastavljaju po starom! I poštuju samo vlastite zakone i konvencije!  Ako to još koga u BiH interesuje!?