X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
23/08/2017 |  09:07 | Izvor: RTRS

Osluškujte signale koje tijelo šalje

Ako želite da uvek budete "zdravi kao dren", osluškujte simptome koje vam tijelo šalje i redovno kontrolišite zdravlje.
Ilustracija
(Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Obratite pažnju čak i na male, naizgled bezazlene probleme, pogotovo ako se često ponavljaju, jer se iza njih možda krije neki ozbiljniji poremećaj, poručuju stručnjaci.

- Uporne glavobolje ponekad mogu da ukažu i na veoma opasna stanja kao što je, na primjer, aneurizma koja stvara pritisak u mozgu. Aneurizma je proširenje zida krvnog suda neke od moždanih arterija, a nastaje kao posljedica arteroskleroze.

- Gubitak daha može da bude posljedica astme, a da pritom osoba koja ima ovakav problem uopšte i ne zna da je bolesna. Ako je prisutno i teško disanje, bol u prsima praćen kašljem, pod hitno bi trebalo da ode na ljekarsku kontrolu.

- Učestalo krvarenje desni nije uvijek znak samo bolesti usta i zuba. Ako je usna šupljina zdrava, a uz krvarenje su prisutni noćno znojenje, groznica, slabost i umor, moglo bi da se posumnja i na leukemiju.

- Uporni grč u zadnjem dijelu potkoljenice ili u prednjem dijelu u području bedara, može ukazivati na duboku vensku trombozu. Na ovu bolest treba posumnjati i ukoliko se dugo sjedi, uzima hormonska terapija ili ako neko od bliskih srodnika ima navedeno oboljenje.

Izvor: Večernje novosti