latinica  ћирилица
23/08/2017 |  11:25 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

Od nastavnika zavisi početak školske godine u OŠ "Vuk Karadžić"

Vršilac dužnosti direktora Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Petrovu Davorin Adamović nije mogao da potvrdi da li će nova školska godina u ovoj ustanovi početi na vrijeme, istakavši da to zavisi i od spremnosti nastavnika da prekinu štrajk u kojem su od juna, nezadovoljni njegovim imenovanjem.
OŠ "Vuk Karadžić" Petrovo - Foto: RTRS
OŠ "Vuk Karadžić" PetrovoFoto: RTRS

Adamović je rekao da je resorno ministarstvo počelo da dostavlja konkretna uputstva na osnovu kojih bi bila okončana ova školska godina i izvršene pripreme za početak nove, te izrazio žaljenje što za sprovođenje mjera nema podršku štrajkača.

- Zakon je na nečijoj strani, a vidjećemo na čijoj - poručio je Adamović i istakao da je, nakon imenovanja na ovu funkciju, u protekla tri mjeseca pod konstantnim pritiskom.

On kaže da su njegove aktivnosti usmjerene da formalno bude završena ova školska godina.

Adamović je naveo da svjedočanstva učenika devetih razreda nisu validna, jer ih je potpisao predsjednik Školskog odbora u periodu kada je on već bio imenovan za vršioca dužnosti direktora, ali da su ona ipak priznata jer djeca ne treba da trpe posljedice nerazumnih okolnosti.

Predsjednik sindikata škole Vanja Maksimović rekla je da su nastavnici i dalje u štrajku i da stara školska godina nije završena, iako su zadovoljeni uslovi po odrađenom fondu časova.

Maksimovićeva kaže da imenovanje Adamovića za vršioca dužnosti direktora škole nije u skladu sa zakonom i da očekuju odgovor iz Okružnog suda u Banjaluci na tužbu koju su podnijeli protiv resornog ministarstva.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske rečeno je da, s obzirom na to da u OŠ "Vuk Karadžić" Petrovo nije izabran direktor, već je imenovan vršilac dužnosti direktora Davorin Adamović, koji je stupio na dužnost 12. jula, on je odgovoran za zakonitost rada i uspješno obavljanje djelatnosti škole.

Vršilac dužnosti direktora, u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, planira, organizuje i odgovara za ostvarivanje nastavnog plana i programa i obezbjeđuje zaštitu prava učenika, ističu u Ministarstvu.

"U skladu s tim, vršilac dužnosti direktora OŠ "Vuk Karadžić" u Petrovu dužan je da riješi sva otvorena pitanja u vezi sa organizovanjem nastave i ostvarivanjem prava učenika", navode u resornom ministarstvu.

Nastavnici u OŠ "Vuk Karadžić" u Petrovu od resornog ministarstva traže da povuče rješenje o imenovanju Davorina Adamovića za vršioca dužnosti direktora ove škole i tvrde da ono nije doneseno u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju, kao i akt o odbijanju saglasnosti za imenovanje kandidata Školskog odbora Vedrane Brkić, koja ima saglasnost i podršku ovog kolektiva.

Izvor: SRNA