latinica  ћирилица
23/08/2017 |  11:51 ⇒ 12:21 | Autor: RTRS

Karan: Puna kontrola sredstava Fonda solidarnosti

Nacrt zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu predviđa mehanizme za transparentni uvid građana u dnevni priliv i odliv novca, kao i formiranje posebnog tijela koje će kontrolisati trošenje novca, rekao je generalni sekretar Službe predsjednika Republike Srpske, Siniša Karan.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Karan je, na današnjoj raspravi u Bijeljini rekao da će biti stalno praćen način punjenje budžeta fonda solidarnosti.

"Komisija za praćenje punjenja budžeta fonda posebno će pratiti način punjenja, što je veoma važno kako bi se reagovalo u `djeliću sekunde` u ovakvim situacijama", rekao je Karan i podsjetio da je punjenje fonda isključivo na bazi solidarnosti građana Srpske 0,25 odsto od plate.

Istovremeno će, kaže Karan, biti i poseban doprinos opština i gradova, ali i donacije organizacija i institucija, pojedinaca, te druga donatorska sredstva.

On je rekao da zakon posebno tretira način na koji će se ta sredstva dodijeljivati, što će raditi stručne komisije specijalista medicinske struke, upravni odbor i direktor fonda. Prema njegovim riječima, ovaj zakon obuhvata djecu do 18 godina za koju nije moguće liječenje u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj i u onim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja ima ugovore van Srpske.

Izvor: SRNA