latinica  ћирилица
23/08/2017 |  13:05 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Radojičić: Za projekte mjesnih zajednica 150.000 KM (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da je iz gradskog budžeta izdvojeno 150.000 KM za realizaciju malih infrastrukturnih projekata mjesnih zajednica.
Radojičić sa predsjednicima mjesnih zajednica (Foto: Grad Banjaluka/A.Čavić) -
Radojičić sa predsjednicima mjesnih zajednica (Foto: Grad Banjaluka/A.Čavić)

U narednih trideset dana sve mjesne zajednice u Banjaluci moći će da Gradskoj upravi kandiduju po dva projekta, koji će biti finansirani iz budžeta grada. Da bi dobili sredstva, trebalo bi da na javni poziv prijave manje komunalne projekte. Tim povodom u Gradskoj upravi održan je sastanak s predstavnicima 57 banjalučkih mjesnih zajednica.

Za manje projekte mjesnih zajednica u gradskom budžetu planirano je 150 hiljada maraka. Za svaki projekat namijenjeno je oko 2.500 maraka. Biće ocjenjivan kvalitet i pripremljenost projekta, a samo najbolji projekti biće finansirani, kaže gradonačelnik Igor Radojičić.

- Ovo je jedna nova praksa inicirana, prije svega, sa terena, pošto savjeti mjesnih zajednica nemaju status pravnog lica i ne mogu sami da apliciraju za neke projekte, jer nemaju svoj račun. Oni će aplicirati prema Gradskoj upravi, a onda ćemo mi uraditi ostalo putem javne nabavke - rekao je gradonačelnik.

U mjesnoj zajednici Obilićevo 2 odranije znaju da je planirano finansiranje ovih projekata. Njihov prvobitni prijedlog bio je dječje igralište, ali su realizaciju već preduhitrili Gradska uprava i društveno odgovorne kompanije.

Predsjednik SM Obilićevo 2 Darko Mijatović kaže da su već dobili dva dječija igrališta, te da će se dogovoriti koji bi im drugi projekti bili neophodni.

Iz Gradske uprave dodaju i da su ušli u ranu fazu planiranja budžeta za 2018. godinu, te da je od mjesnih zajednica zatraženo da predlože svoje prioritete u narednoj godini.