latinica  ћирилица
23/08/2017 |  14:30 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Novinar Јosip Šimić - Đinđić najavio tužbu protiv Mektića

Novinar portala "Dnevno" Јosip Šimić-Đinđić demantovao je današnje navode ministra bezbjednosti BiH, Dragana Mektića, da se liječio na Neuropsihijatriji u Sarajevu. Najavio je da će protiv njega podnijeti krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

Šimić je za Srnu rekao da je Mektić pogriješio i godište i njegov identitet, te da svi njegovi zdravstveni nalazi i lični dokumenti glase na Šimić-Đinđić. On je ocijenio da su skandalozne tvrdnje koje je Mektić iznio na konferenciji za novinare u Sarajevu, zbog čega ministar treba da snosi odgovornost.

"Bio sam iznenađen koliko čovjek može biti mizeran i jadan pa da na onakav način danas pokazuje nalaz. I moja porodica je zgrožena", rekao je Šimić i napomenuo da u Sarajevu živi 25 Јosipa Šimića, a u Kreševu trojica.

On kaže da je kontaktirao Klinički centar Univerziteta u Sarajevu koji će, na njegov zahtjev, izdati saopštenje da Јosip Šimić - Đinđić nikada nije liječen na Neuropsihijatriji ove ustanove.

"Nisam tu ni mogao biti liječen, jer ne pripadam Kantonu Sarajevo. Ako sam se ikada liječio onda je to mogao biti Travnik ili Nova Bila, gdje, takođe, ima neuropsihijatrija. Čim dobijem zvanično saopštenje Kliničkog centra, tužiću Mektića", naveo je Šimić.

On je demantovao i tvrdnje ministra bezbjednosti da "ima nešto" sa glavnim tužiocem BiH Gordanom Tadić. On je najavio da će za ovakvu informiciju odgovarati tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara koji ga je posljednji put vidio kako ulazi u Tužilaštvo sa tužiocima da bi bio saslušan u svojstvu svjedoka.

"Uvjeren sam da je on tu priču o meni plasirao", rekao je Šimić.

Novinar portala "Dnevno" kaže da je bio svjestan da će cijela hajka biti pokrenuta zbog istrage protiv glavnog tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić koja je, kako tvrdi, Mektićev favorit za poziciji glavnog tužioca BiH. Šimić je naveo da Mektiću stalno stižu tužbe za klevetu zbog njegovih skandaloznih tvrdnji.

"Ako ja, kao teolog i student Fakulteta političkih nauka sa ocjenama devet i 10, mogu ležati na Neuropsihijatriji, postavlja se pitanje - ko je onda normalan?", upitao je Šimić.

Mektić je na današnjoj konferenciji za novinare tvrdio da je Šimić "obolio od paranoje" i da je "pobjegao sa Odjeljenja psihijatrije", te da je "opasan po društvo" i da treba da bude liječen, a ne da bude "stalni gost Tužilaštva BiH". On je pozvao Tužilaštvo da javno objasni šta Šimić svaki drugi dan radi u Tužilaštvu.

Izvor: SRNA