latinica  ћирилица
23/08/2017 |  17:36 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Manje prvaka smanjuje fond časova nastavnog kadra

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije Stevica DŽogazović rekao je da je ove školske godine upisano 105 prvačića manje nego prošle godine i da će se to odraziti na fond časova nastavnog kadra u osnovnim školama na ovom području.
Škola - Foto: RTRS
ŠkolaFoto: RTRS

"Što se tiče područja našeg Aktiva, koji ima 17 osnovnih škola, suočeni smo sa problemom radnika kod kojih je djelimično smanjen broj časova. Nažalost, imamo i kolega koji su potpuno ostali bez časova, to jest, postali su tehnološki višak", naveo je DŽogazović.

On je dodao da je u okviru prijedorske regije, rješenje za one koji nemaju dovoljan fond časova, rad u drugim školama i da će se tako raditi ove školske godine.

DŽogazović je naveo da, samim tim, prijedorske osnovne škole nisu raspisivale konkurs za prijem novih radnika, kao i da se izlazi u susret kolegama iz drugih dijelova Srpske.

"Sa ostalim raspoloživim časovima i radnim mjestima upoznali smo i sve druge aktive na nivou Republike Srpske u želji da pomognemo i tim ljudima koji imaju potrebu da zasnuju radni odnos na području naše regije", dodao je DŽogazović, navodeći primjer da će radni odnos biti obezbijeđen jednoj koleginici sa područja Kotor Varoši.

Ovi problemi nisu mimoišli ni srednje škole, pa predsjednik Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije Valentina Sovilj ističe da ima slučajeva da kolege iz Gradiške dolaze u Prijedor da bi obezbijedile dovoljan fond časova.

"U pitanju je sada i kvalitet nastave kada neko predaje u četiri škole da bi popunio fond časova i veliki problem je organizovati raspored predavanja u takvim slučajevima", istakla je Soviljeva.

Zbog manjeg broja prvačića ove godine na području prijedorske regije ugašena je područna škola u selu Tramošnja kod Oštre Luke, gdje dvije godine nije upisan nijedan prvačić.

Riječ je o područnom odjeljenju Osnovne škole "Јosif Pančić" iz Donje Kozice, a u kojoj je zbog jednog ili dva đaka učiteljica dolazila iz Banjaluke, koja je od sela udaljena 50 kilometara.

Izvor: Srna