latinica  ћирилица
23/08/2017 |  18:43 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Austrija zabrinuta zbog islamizacije Sarajeva (VIDEO)

Potpuno pokrivene žene u BiH i zapadnom Balkanu najmanje veze imaju s religijom, a mnogo više sa stvaranjem paralelnih društava, koja otežavaju normalno funkcionisanje i suživot u tim zemljama, zvanični je stav Ministarstva spoljnih poslova Austrije.
Islamizacija - Foto: RTRS
IslamizacijaFoto: RTRS

Taj stav juče je u autorskom tekstu iznio i ministar spoljnih poslova Austrije,Sebastijan Kurc, koji tvrdi da zabrađene žene na zapadnom Balkanu i u BiH primaju novac da se takve pojavljuju na ulici.

Da su pokrivene žene sarajevska svakodnevica i da najezda tog "trenda" ne opada, jasno je svakome ko posjeti Sarajevo. Nisu nove ni opšte poruke iz Evrope kako radikalni islam u BiH i zapadnom Balkanu nije dobar, a još starija je vijest da se po tom pitanju ništa ne radi. Nije tajna ni da se za nošenje vjerskih obilježja dobija novac, što možda i najbolje govori o pozadini te pojave.

"Ministarstvo inostranih poslova Austrije smatra da povećana pojava potpunog pokrivanja žena u BiH i zemljama zapadnog Balkana zabrinjava, jer potpuna pokrivenost nije izraz religioznosti, nego je simbol paralelnih društava i otežava suživot. Stoga se moramo koncentrisati na to, da djelujemo protiv razvoja paralelnih društava"

Ponavljanje očiglednih stvari do sada nije imalo efekta, smatra predsjednik Srpske Milorad Dodik, a Evropa je, dodaje, propustila mnogo šansi da kazni islamski radikalizam.

"Svi znaju da se to plaća. U Sarajevu se tačno zna koliko košta kada nosite jedan dan maramu, tri dana, kada nosite subotom, nedjeljom ili nekim važnim praznikom. Ima žena koje to profesionalno rade, prate ih njihovi službenici, i koje za to primaju 300 KM. Mi smo ukazivali na to i ranije. Iz tog razloga, neki su u Evropi govorili o nama kao o lošim momcima, a sada, kada je sve to pokucalo na vrata Evrope, onda imamo takve ocjene", rekao je predsjednik Srpske.

Kurcova izjava, kaže Dodik, svojevrsna je satisfakcija za srpski narod, ali zakasnjela. Dok su mudžahedini sjekli srpske glave, dodaje, radikalni islam nikoga u Evropi nije zabrinjavao. Sad, kaže, kad je uveliko na vratima Evrope, sad je i priča druga. Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović ne smatra da je problem s islamskom zajednicom tako velikih razmjera, a sve će se riješiti na papiru s njima. Doduše, taj papir nije parafiran više od dvij godine, za razliku od sporazuma s katoličkom i pravoslavnom zajednicom.

 A od radikalnog islama, kažu stručnjaci, tek će Evropu da zaboli glava.

- Ako vi jedan duh sve više hranite, hranite ga negativnim pojavama koje nisu prihvatljive evropskim normama, ne samo ideološki, nego ni vizuelno, ja mislim da to u budućnosti može da predstavlja izuzetno veliki problem - istakao je analitičar Mehmedalija Nuhić.

Da deklarativne izjave i opšti stavovi nikad nisu riješili nijedan problem, takođe je opštepoznata stvar. Tako ni opažanje da se zabrađene žene u sve većem broju šeću Sarajevom, ako već jesu dio paralalne strukture u sekularnoj državi, kako tvrdi Kurc, neće riješiti problem s tim strukturama. Šta će tačno poduzeti Austrija, koja i sama slovi za centar radikalnog islama sklonog terorizmu, ostaje, nepopularno, tek da se vidi – ili ne.