latinica  ћирилица
23/08/2017 |  18:50 ⇒ 24/08/2017 | 08:25 | Autor: RTRS

Vučić i Zaev dogovorili pet principa za odnose Srbije i Makedonije (VIDEO)

Izgleda da je došlo do smanjenja tenzija i relaksiranja odnosa između Srbije i Makedonije, i to nakon telefonskog razgovora Aleksandra Vučića i Zorana Zaeva. U pet tačaka postignut je dogovor o razrješenju krize započete povlačenjem srpskog osoblja iz Ambasade u Skoplju.
Vučić - Zaev - Foto: RTRS
Vučić - ZaevFoto: RTRS

Nije saopšteno više o obavještajnim mjerama koje je Makedonija preduzimala, ali je dogovreno da će se nesuglasice rješavati dijalogom. Šta se konkretno dešavalo u Ambasadi Srbije, vjerovatno se nikada neće saznati, a dva lidera su diplomatski riješila stvar.

Dug i otvoren razgovor kako su ga okarakterisali, izrodio je dogovor u pet tačaka. Od sada će, kažu, sve nesuglasice rješavati dijalogom

"Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje, već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije", navedeno je u tački 2.

Ni jedna ni druga strana, međutim, nije odustala od svoje priče. Zaev je i danas negirao, a premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila priče o špijuniranju.

Republika Srbija i Republika Makedonija intenziviraće međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanju dobrosusjedskih odnosa, navodi se takođe u dogovoru. Ali do promjene stava Makedonije prema članstvu Kosova, primjera radi, neće doći, a toga je bio svjestan predsjednik Srbije i uoči razgovora.

- Znam da će Makedonija podržati članstvo Kosova i Metohije u UNESKO i da je sada očigledno da prije tri mjeseca nisu govorili istinu - uvjeren je Vučić. 

Brzi razgovor na najvišem nivou doprinio je mekom prizemljenju i potpunom spuštanju tenzija, navode analitičari. Da li je uzrok tenzija otklonjen – sumnjaju, ali ohrabruje što su lideri shvatili da je evropska budućnost najbitinija. Već sutra, počinje povratak osoblja u Ambasadu Srbije u Skoplju.