latinica  ћирилица
23/08/2017 |  18:54 | Autor: RTRS

Pritvorenik u KPZ Sarajevo zarobio i maltretirao zatvorske čuvare

Edin Smajić, koji se nalazio u Pritvorskoj jedinici KPZ Sarajevo, prije nekoliko dana, kako saznaje Avaz.ba, izazvao je pravi incident.

Naime, Smajić je prije nekoliko dana razvalio vrata ćelije i, kako je naveo izvor Avaza sa zatvorenicima koji su bili s njim izašao iz ćelije. Potom je četvoricu zatvorskih stražara, koji su bili tu noć u smjeni, maltertirao, šamarao, udarao nogama, prijetio im.

- Sreća da nije našao ključeve drugih ćelija, inače je sve zatvorene mogao pustiti vani. Sreća i da stražari ne nose oružje kada su u KPZ, nego samo kada rade pratnje jer je mogao biti veći incident. Oružje ne nose upravo zbog ovakvih slučajeva. Kako sam čuo, navodno je Smajiću tu noć bio rođendan i neki pričaju da je svemu kumovao i prokrijumčareni alkohol ili droga – rekao je ovaj izvor.

Advokat Izet Baždarević, koji zastupa Smajića, kazao nam je da je čuo da se neki incident dogodio i da je Smajić prebačen u KPZ Zenica, ali da ne zna detalje.

- Znam da se neki incident dogodio, ali u to vrijeme sam bio na odmoru te Smajića još nisam video kako bih s njim razgovarao o tome. Tako da ne znam detalje – rekao je Baždarević u izjavi za Avaz.ba.

Kako navodi sagovornik Avaza u svim zatvorima je manjak zatvorskih stražara, ne nabavlja se oprema, direktorima u mnogim zatvorima mandat je produžen do septembra, pa se i ne trude da rade jer će ubrzo napustiti te funkcije.

Izvor: Blic