latinica  ћирилица
23/08/2017 |  19:18 ⇒ 21:12 | Autor: RTRS

Kotor Varoš- Direktor priznao stranačko zapošljavanje (VIDEO)

Stranačka zapošljavanja postala su praksa na koju je malo koje javno preduzeće imuno. Јavna je tajna da je za određeno radno mjesto, osim predviđenih uslova, potrebna i partijska knjižica.
Komunalno preduzeće - Kotor Varoš - Foto: RTRS
Komunalno preduzeće - Kotor VarošFoto: RTRS

Ali ima i onih preduzeća u kojima direktor ne krije da su radnici koje je primio u radni odnos, članovi političke partije. Primjer je i komunalno preduzeće iz Kotor Varoša.

Nevenko Petrović, građevinski inženjer, dobio je otkaz u komunalnom preduzeću "Bobas" iz Kotor Varoša. U obrazloženju je bilo navedeno da je tehnološki višak.

Kada je početkom godine došao novi direktor, osim Petrovića, otpustio je još osam radnika. Tvrdi da su bili višak. Nakon određenog vremena sedam ih je pozvano da se vrate na radno mjesto. Dvoje ih je prihvatilo, dok su ostali ponudu odbili, jer je trebalo da budu raspoređeni na mjesto nekvalifikovanih radnika. Petrović i još jedan njegov kolega nisu pozivani.

Slobodan Јurić koji je na mjesto direktora došao kao kadar SDS-a, tvrdi da je njegov prethodnik dok je u Kotor Varošu na vlasti bio SNSD, zapošljavao članove te stranke i da su radnici koji su dobili otkaz došli po partijskoj liniji. Bivši direktor Goran Kušljić to demantuje i navodi primjer upravo Nevenka Paerovića koga je zaposlio.

Nevenko Petrović tvrdi da nije član nijedne stranke, te kaže da je simpatizer SDS-a.

Da li je Petrovićev grijeh bio to što je simaptizer, a ne član stranke? Direktor ponavlja da je otkaz dobio jer je tehnološki višak. Ipak, priznaje da je zaposlio nekoliko novih radnika. Da li su članovi neke političke partije?

- Oni su članovi SDS-a. Pa, normalno da ću svoje zapošljavati - kaže Јurić.

Јurić se hvali pozitivnim poslovanjem preduzeća u prvih šest mjeseci ove godine i podsjeća da je prethodno rukovodstvo imalo velike gubitke.

Bivši direktor to komentariše:"Oni su sada povećali komunalne usluge, pa tako pozitivno posluju..."

Kušljić smatra da su neki članovi Nadzornog odbora ovog preduzeća u sukobu interesa. Navodi primjer Nedeljka Glamočaka koji je član, a istovremeno je i potpredsjednik SDS-a i poslanik u NSRS. Glamočak to demantuje i kaže da bi to trebalo da ispita nadležna komisija.