latinica  ћирилица
23/08/2017 |  20:31 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Predsjedništvo BiH bez jasnog stava o knjiženju vojne imovine (VIDEO)

Iako dugo očekivana, sjednica Predsjedništva BiH nije javno iznjedrila jasan stav tri člana o knjiženju vojne imovine na institucije BiH.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Dragan Čović kratko je najavio da takva sudbina uskoro čeka samo objekte u Travniku i Novom Travniku u Federaciji BiH. Nije isključio mogućnost ni treće lokacije, ne otkrivajući koja je u opticaju. Ali i dvije spomenute, smatra da će biti dovoljne da na ministarskom savjetu NATO aktivira MAP program za BiH.

- Јa sam danas siguran, da smo mi stvorili ambijent bez obzira šta pričamo unutar same BiH da ćemo do kraja godine imati aktivaciju MAP-a - rekao je Čović.

Mladen Ivanić je i nakon današnje sjednice izbjegao priliku da o eventualnom aktiviranju MAP-a i NATO perspektivama BiH javno progovori. Zauzet je, kažu, u kabinetu raznim sastancima. Ivanićevo izbjegavanje medija i svih prethodnih dana, od odluke Ustavnog suda BiH o Velikom Žepu, razljutilo je institucije Srpske.

- Ne može se volja srpskog naroda prepustiti političkim odlukama sarajevskih sudova - jasan je predsjednik Republike Milorad Dodik.

Poručuje, da s obzirom da se NATO već upetljao u unutrašnja pitanja u BiH, potrebno mu je dati odgovor šta mislimo o tom savezu. Taj odgovor treba da bude usaglašen u Narodnoj skupštini, smatra Dodik.

- Narodna skupština Republike Srpske treba da da mišljenje o NATO savezu, da se ne bi desilo da bez pitanja Srpske jednog dana bude proglašeno da je BiH članica tog saveza. Zato je važno da se Parlament Republike Srpske odredi prema tome. Vjerujem da on ima kapacitet i snagu. Јedna od ideja može da bude i referendum o NATO-u koji bi bio neophodan, samo procijeniti kada je vrijeme za to - da li sada ili nekada u budućnosti - rekao je Dodik.

I analitičari podsjećaju, ne samo na antidejtonske odluke sarajevske sudske vlasti, jer je imovina vlasništvo entiteta, već i na, kako kažu, "političko lice" vojne organizacije kakva je NATO.

Analitičar Predrag Ćeranić kaže "ako mi iz Republike Srpske u tom licu vidimo Bakira Izetbegovića, onda kako da budemo za NATO? A upravo je NATO to ispoljio kada je podržao nelegitimnu odluku Ustavnog suda BiH o knjiženju vojne imovine na BiH".

Čije interese zastupa NATO savez? Јoš dugo će se očigledno, koplja u BiH ukrštati!? Čije je zastupao u ratnoj i poratnoj prošlosti - Srbi u Srpskoj čini se nemaju dilemu! Bio je baždaren protiv Vojske Republike Srpske! Osiromašenim uranijumom zasipao je tada i srpsku vojsku i narod i teritoriju. I sve do sada nije ništa uradio taj savez, da bi sanirao posljedice svog ratnog nedjela. Ili bar kontaminaciju na bombardovanim područjima ublažio, a oboljelima pružio pomoć. Zašto je onda teško shvatiti da NATO nije Srbima u prioritetu?