latinica  ћирилица
23/08/2017 |  22:19 ⇒ 22:33 | Autor: RTRS

Haradinaj i Tači samo svjedoci na suđenju Dautu Haradinaju

Pred kosovskim specijalnim sudom za ratne zločine, kako sada stvari stoje, na optuženičkoj klupi naći će se Daut Haradinaj dok će njegov brat Ramuš, ali i Hašim Tači biti samo svedoci u suđenjima, saznaje Blic.
Drenička grupa tzv. OVK (foto: politika.rs) -
Drenička grupa tzv. OVK (foto: politika.rs)

Specijalni sud konačno će početi sa radom krajem ove ili početkom naredne godine. Izvor Blica, diplomata sa Kosova, kaže da je sve spremno za podizanje optužnica i prva hapšenja. Strani diplomata kaže da će procesuiranje za ubistva, otmice, protjerivanja stanovništva dovesti na klupu suda oko stotinu lokalnih Albanaca.

- Političko i vojno krilo, komandanti, vojnici, direktni učesnici zločina ili nalogodavci, prema procjenama njih stotinak, biće procesuirani, osumnjičeni ili će ih sud pozvati u svojstvu svjedoka. OVK je imao oko 15.000 pripadnika. Pred taj sud biće izveden veliki broj komandanata OVK - kaže sagovornik lista.

Kako dodaje, nije iznenađenje da će Ramuš Haradinaj biti pozvan samo kao svjedoka jer je već procesuiran u Hagu, ali da će njegov brat Daut biti među onima protiv kojih će biti podignuta optužnica. Sagovornik nije precizirao status Hašima Tačija, ali kaže da će on, kao i Kadri Veselji, koji je iznova kandidat za predsjednika Skupštine Kosova, "najvjerovatnije biti pozvani samo u svojstvu svjedoka za ratne godine na Kosovu“.

Lokalne Albance najvjerovatnije će hapsiti specijalizovana jedinica Euleksa uz određenu podršku kosovske policije.

- Tu jedinicu čine Poljaci i glavne operacije će oni izvoditi - kaže izvor.

On nije želeo da potvrdi da je čitav ovaj proces u rukama stranaca, jer međunarodna zajednica nema povjerenja u to da na Kosovu neće curiti informacije, i to upravo iz glavnih institucija, a što ne samo da remeti proces već i dovodi u opasnost sudije, tužioce i svjedoke. Praktično sud na Kosovu postoji formalno, a sva dokumentacija o budućim suđenjima će biti u Holandiji.

Mlađi Haradinaj brutalni ubica

Daut Haradinaj, iako je u javnosti Srbije poznatiji Ramuš, na Kosovu ima veći uticaj od brata. Njegovi počeci vezani su za braću Ramuša i sada pokojnog Škeljzena, sa kojima pokreće organizovanje tzv. OVK na području Metohije. Kasnije postaje član Glavnog štaba te organizacije i komandant brigade "Isuf Grvala" koja je počinila brojne zločine na području Dečana. Napadi terorista postaju intenzivniji i već do maja 1998. sela oko Peći, Đakovice, Dečana i Kline bivaju etnički očišćena, tako da više nema Srba. Od marta do septembra 1998. na području koje kontrolišu jedinice pod komandom braće Haradinaj ubijeno je 30 policajaca. Daut u sukobima teško ranjen i ostaje bez dijela ruke, pa dobija nadimak Obogaljeni.

Posebno teški zločini počinjeni su u improvizovanom zatvoru u Glođanima, a Daut je, kako se navodi u spisima srpskih istražitelja, neposredno učestvovao u ubistvu Slobodana Praščevića i policajca Milorada Otaševića. Povezuje se i s ubijanjem svjedoka u suđenju protiv Ramuša.

Izvor: Blic