latinica  ћирилица
24/08/2017 |  10:44 | Autor: RTRS

Marš "Stazama egzodusa" 10. septembra

U Vozući će 10. septembra biti održan marš "Stazama egzodusa" u okviru obilježavanja 22 godine od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena, koje organizuje Zavičajno udruženje Zavidovićana iz Doboja.
Marš mira - Vozuća - Foto: RTRS
Marš mira - VozućaFoto: RTRS

Marš počinje u nedjelju, 10. septembra, u 7.30 časova u Tumarama na Ozrenu. Staza kojom će se kretati učesnici marša duga je 22 kilometra, a završava se u naselju Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići. Riječ je o "kamionskom putu", koji ide pravcem Brijesnica Gornja-Malčići- Kvrga-Borovci-Lozna-Stog, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH.

Nakon marša, građani će se okupiti kod Crkve Svetog Georgija u Stogu, u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, gdje će biti služena liturgija i položeni vijenci. Vijenci će biti položeni i kod spomenika i krsta podignutih kao znak sjećanja na 21 svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan" ili "Farz".

Izvor: SRNA