latinica  ћирилица
24/08/2017 |  10:47 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Galijašević: Za nošenje burke 100 a za džihad 300 evra (VIDEO)

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević rekao je da radikalne islamističke grupe iz Saudijske Arabije mjesečno isplaćuju po 300 evra pojedincima u BiH koji potpišu ugovor o tome da će se odazvati pozivu na džihad, bez obzira u kojem se dijelu svijeta vodila takozvana "sveta borba".
DŽevad Galijašević (foto: Medija Centar Beograd) -
DŽevad Galijašević (foto: Medija Centar Beograd)

"Saudijske nevladine organizacije kao što su `El Haramejn`, `Benevolens internešnel` i `Taibah`, koje se već godinama nalaze na crnim listama Savjeta bezbjednosti UN zbog povezanosti sa terorizmom, glavni su finansijeri radikalizacije Bošnjaka u BiH", kaže Galijašević.

Galijašević kaže da ove grupe mjesečno plaćaju po 100 evra ženama u BiH koje prihvate da cijelo tijelo pokriju po strogim šerijatskim pravilima.

"Ista novčana suma plaća se i bošnjačkim muškarcima koji pristanu da puštaju duge vehabijske brade, a ukoliko cijela porodica pređe na praktikovanje radiklane verzije islama za to se dobija dodatni mjesečni bonus od 200 evra", rekao je Galijašević za "Euroblic".

On kaže da je svima koji žive u Federaciji BiH već dugo poznat ovaj cjenovnik, dodajući da je to javna tajna u svim većim gradovima. Galijašević je rekao da je tačna nedavna izjava austrijskog ministra spoljnih poslova Sebastijana Kurca da se u Sarajevu ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu.

Sociolog religije iz Tuzle Mehmedalija Nuhić rekao je da lično poznaje veliki broj donedavnih bošnjačkih ateista ili sljedbenika umjerene bošnjačke verzije islama koji su dobili novac za "mnogo čvršće povezivanje sa Alahom".

Nuhić navodi da je posebno zanimljiv slučaj žene koja je od moderno odjevene osobe počela da izlazi u grad potpuno pokrivena.

"Stvari su se promijenile kada je iz nekih razloga nekoliko mjeseci prestala da joj stiže novčana uplata, poslije čega je ponovo počela da se odijeva moderno", kaže Nuhić.

Izvor: RTRS, SRNA