latinica  ћирилица
24/08/2017 |  11:43 ⇒ 22:24 | Autor: RTRS

Skupština Srbije o prodaji zemlje strancima

Skupština Srbije na vanrednoj sjednici razmatra predložene izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će stranim državljanima ograničiti kupovinu zemljišta.
Skupština Srbije (foto: www.mondo.rs) -
Skupština Srbije (foto: www.mondo.rs)

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da se navedenim zakonom popravlja ono što je definisano Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

- Ovim zakonom štitimo interese srpskih poljoprivredika i oranica na Ustavom i zakonima dozvoljen način, a u skladu sa praksom koja važi u EU - poručio je Nedimović, obrazlažući prijedlog izmjene Zakona u parlamentu.

On je podsjetio da je Srbija jedina zemlja koja je tokom pregovora o pridruživanju EU prihvatila obavezu da liberalizuje tržište poljoprivrednog zemljišta prije nego što postane punopravna članica i da se odredba o tome aktivira 1. septembra, prenose beogradski mediji.

- Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije bilo moguće promijeniti kako bi se anulirale odredbe o liberalizaciji tržišta poljoprivrednim zemljištem. U pitanju je velika procedura i ne bismo mogli da zaštitimo svoje interese. Izmjena zakona bila je jedini način da to ostvarimo - rekao je Nedimović.

Prijedlog izmjene Zakona naišao je na oštre kritike opozicije, koja smatra da je on besmislen i predviđa stvari koje su praksi neće desiti.

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo ocijenio je, nakon kraće polemike, da su predložene izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Srbije. Izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu upućene su Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku.

Taj zakon treba da spriječi potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, što je bilo predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju čije odredbe su trebale da stupe na snagu 1. septembra, a kojima su izjednačena prava građana Srbije i EU pri kupovini poljoprivrednog zemljišta.

Јedan od uslova koji će stranac sada morati da ispuni da bi kupio zemlju u Srbiji je taj da ima bar 10 godina prebivalište u Srbiji, odnosno u jedinici lokalne samouprave u kojoj želi da kupi zemlju, kao i da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, mašine i opremu da bi obavljao poljoprivrednu proizvodnju.

Zakonom je predviđeno i da stranac može steći u svojinu najviše do dva hektara poljoprivrednog zemljišta. Odredbe predloženih izmjena zakona neće se primjenjivati u slučaju vraćanja imovine koje se vrši u skladu sa zakonima kojima se uređuje vraćanje oduzete imovine bivšim vlasnicima.

Zakonom je definisano da Srbija ima pravo preče kupovine poljoprivrednog zemljišta u privatnoj svojini, a da to pravo odobrava Vlada na prijedlog komisije.

Izvor: SRNA