latinica  ћирилица
24/08/2017 |  13:31 ⇒ 13:39 | Autor: RTRS

Najveći zagovornik ISIL - a u Austriji je rodom iz Srbije

U Austriji se šest islamističkih propovjedača sumnjiči za pozivanje na ekstremizam i oni su predmet istrage. Najpoznatiji takav propovjedač u Austriji je Mirsad Omerović, iz Tutina, koji je već u prvoj instanci osuđen na 20 godina zatvora.
Austrija: Najopasniji samoprozvani propovjedač islama je iz Srbije - Foto: nezavisne novine
Austrija: Najopasniji samoprozvani propovjedač islama je iz SrbijeFoto: nezavisne novine

U okviru daljeg talasa hapšenja, u januaru su u Gracu i Beču uhapšene još dvije značajne ličnosti islamističke scene, zajedno sa 12 osumnjičenih terorista članova jednog radikalnog islamskog udruženja u Gracu. Dva propovjedača su nekadašnji kik-bokser Ebu Muhamed, alijas Nedžad Balkan (41), i jedan porijeklom iz Avganistana Farhad Q. (40), koji je u radikalnim krugovima poznat i kao Abu Hamza al Afgani.

Islamska vjerska zajednica u Austriji ističe da su radikalni propovjedači "samoprozvani imami", kao i da džamijska udruženja u kojima su djelovali nisu zvanično priznata. Dok je Farhad, u međuvremenu, pušten iz pritvora, jer je ustanovljeno da nije opasan koliko se pretpostavljalo, Nedžad Balkan je i dalje u pritvoru, jer postoje informacije da je blizak "Hazmi" grupaciji Islamske države. Tu informaciju potkrepljuje i činjenica da je iz džamije u kojoj je propovijedao 19 osoba otišlo u rat u Siriju i oni su sa sobom poveli porodice. Na osnovu praćenja i prisluškivanja ustanovljeno je da se više njih od 12 uhapšenih u Gracu priključilo džihadu u Siriji.

Izvor: Nezavisne novine