latinica  ћирилица
24/08/2017 |  14:08 | Autor: RTRS

Kostić: Srbi u Makedoniji potencijalno "žrtveno jagnje"

Srbi u Makedoniji potencijalno su "žrtveno jagnje" za sve probleme koji se budu dešavali u makedonskom društvu, izjavio je danas predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić.
Ivan Kostić (Foto: dveri.rs) -
Ivan Kostić (Foto: dveri.rs)

On je ocijenio da se makedonskom premijeru Zoranu Zaevu "teško može vjerovati" da će čuvati bezbjednost 30.000 građana srpske nacionalnosti u Makedoniji zbog postupaka koje čini od dolaska na vlast, saopšteno je iz "Dveri", čiji je Kostić poslanik.

Kostić je istakao da postoji ozbiljna bojazan da makedonska vlast ne počne da kopira modele iz Hrvatske i Crne Gore, što nije bio slučaj proteklih godina dok je u vlasti bila Demokratska partija Srba u Makedoniji.

"Pogotovo ako se zna za ogroman pritisak albanskog mafijaškog lobija koji kontroliše vlast i koji prisiljava Zaeva da usvoji Tiransku platformu i Rezoluciju o genocidu nad Albancima od 1912. do 1956. godine, gde će opet za sve biti okrivljeni Srbi", naveo je Kostić.

On je poručio da i ubrzani proces pristupanja Makedonije NATO paktu, teško da može da poboljša regionalnu stabilnost, jedino ako ta stabilnost nije uslovljenja urušavanjem suvereniteta Srbije.

"Inicijativa Makedonije da se Kosovo primi u UNESKO, pokazuje da se Makedonija sa ovakvim premijerom ne može više smatrati prijateljem Srbije i da naša vlast treba da iznalazi nove metode i nove saveznike za zaštitu Srba na Balkanu, u iznova nametnutoj ideji stvaranja velike Albanije", kaže Kostić.

Izvor: Srna