latinica  ћирилица
24/08/2017 |  15:11 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Dodik-Ivancov: Srpska će zaštiti svoju imovinu (VIDEO)

Stav Republike Srpske o knjiženju vojne imovine ne može se ignorisati, rekao je ruski ambasador nakon razgovora sa predsjednikom Milradom Dodikom u Banjaluci.
Dodik - Ivancov (foto:predsjednikrs.net) -
Dodik - Ivancov (foto:predsjednikrs.net)

Dodik je Ivancovu prenio da odbacuje odluku Ustavnog suda BiH, koja otvara prostor za otimanje imovine Republike Srpske, ali i zahvalio na isplati klirinškog duga. Za to vrijeme, američka ambadorka Morin Kormak poziva na poštivanje odluka Ustavnog suda.

Institucije Republike Srpske zaštitiće svoju imovinu, ali i izboriti - da se nijedna odluka, vitalna po nacionalne interese, ne može donijeti bez pristanka Republike Srpske. Ovakav stav predsjednik Dodik je prenio ruskom ambasadoru i dobio podršku. Ivancov se pozvao na Dejton, podsjećajući da se ni jedno pitanje koje se odnosi na entitete, pa i vojna imovina, ne mogu rejšavati bez entitetskih vlasti. Smatra da se vojna imovina i članstvo u NATO ne mogu dovoditi u vezu.
- Za mene je malo čudno pitanje vojne imovine i članstvo u NATO. Ova tema je ušla u politički život nakon sjednice u Talinu. Ovo nije pravi put rješavanja problema, kaže Ivancov.

Put koji je izabrala stranka Bakira Izetbegovića, da preko Ustavnog suda BiH ostvaruje san o unitarnoj BiH-neće ostati bez odgovora institucija Republike Srpske. Bez odgovora neće ostati ni NATO koji se, prema ocjeni predsjednika Dodika, upetljao u unutrašnja pitanja.

- Јedna od iedja može da bude i taj referendum o ulasku u NATO i on bi bio neophodan u bilo kom trenutku. Treba procijeniti kad je to vrijeme i da li sad ili u budućnosti, ali to pitanje ne treba da bude rješavano bez referenduma jer zadire u nacionlna pitanja, poručio je Dodik.

Da bi se uopšte raspravljalo o referendumu, struka predlaže da bi Narodna skupština trebalo da pred poslanike vrati dokument iz 2005, kojim je Narodna skupština tada podržala članstvo BiH u partnerstvu za mir i NATO savezu.

- To što je usvojeno 2005. godine ostalo je i dan-danas na snazi. S toga, organizovati referendum o članastvu u NATO savez nema smisla ni u moralnom ni u prvanom pogledu dok se prethodno ne stavi van snage ovaj stav Narodne skupštine Republike Srpske, naglašava Milan Blagojević, profesor.

Zbog čega su narodni tribuni, ne tako davne 2005. godine, dali zeleno svjetlo ovakovom Zakonu o oružanim snagama, trasirajući put ka Sjeverno-atlanskoj alijansi? A danas se upinju kako će "tobože" slijediti stav Srbije i da nema potreba da Narodna skupština raspravlja o NATO-u i eventualnom referendumu!

Podsjećamo, Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH, kojima je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" u Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Presudama Suda BiH, koje su donesene 2015. i 2016. godine, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna u Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove je rečeno da nema uslova za sprovođenje presude Suda BiH o upisu imovine u Han Pijesku.